2024. április 26., péntek

A multikulturalizmus szellemében

Miloš Vučević: Felújítjuk a Petőfi Sándor Művelődési Központot

Újvidék polgármestere kedden kijelentette, hogy az önkormányzat 63 millió dinárt irányozott elő a városi költségvetésben a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítására.

– Büszke vagyok arra, hogy a régióban úgy tekintenek Újvidékre, mint a multikulturalizmus központjára. A tartományi székváros büszkén viseli különbözőségeit, ez számunkra előnyt jelent, és nem hátrányt. A városban sok nemzetiség él, nincsenek viszályok közöttük, a különböző kultúrák szépen megférnek egymás mellett, és ez mindannyiunk győzelme. A multikulturalizmus ápolásának keretében finanszírozzuk a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ teljes rekonstrukcióját. A városi kasszából 63 millió dinárt biztosítottunk az újjáépítési munkálatokra, a rekonstrukció után valóban impozáns épülete lesz magyar szomszédainknak, kiváló helyet kapunk a művelődési események lebonyolítására. A szerbek és a magyarok viszonya a történelem folyamán gyakran összefonódott, közös érdekünk, hogy jobb jövőt teremtsünk mindenki számára. Újvidék és polgárai a legjobb példa arra, hogyan foghatunk össze a szebb jövőért – olvasható Miloš Vučević bejegyzésében, amelyet az Instagram közösségi hálózaton közölt.

Emlékeztetőül: a Központot a Vajdasági Magyar Szövetség Városi Szervezete közbenjárásának köszönhetően sikerült beiktatni az önkormányzat által támogatott intézmények közé.

Vicsek Annamária, a VMSZ Városi Szervezetének elnöke nemrégiben a városnapi ünnepségen így fogalmazott: Külön öröm számunkra az, hogy magyar vonatkozásban is történik jelentős beruházás, amit a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ teljes felújításában is láthatunk, emellett, intézményi átalakulásával Központunk bekerülhet a város úgynevezett művelődési állomásai közé, ezáltal látványos helyet adva a magyar kultúrának a város gazdag művelődési kínálatában. Makacsul kitartunk elveink és terveink mellett, ezt láttuk akkor, amikor nem engedtük, hogy az átalakuló Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ nevéből az átalakulás folyamatában „eltűnjön" a magyar jelző. A végsőkig kiálltunk amellett, hogy továbbra is Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ legyen! – mondta a pártszervezet vezetője.