2024. április 26., péntek

Bajmoki körtepálinka nyert

Több, mint 700 pálinkamintát, édes és sós helyi finomságokat lehetett kóstolni Bácskossuthfalván

A bajmoki Zoran Varađanin körtepálinkája győzött Bácskossuthfalván szombaton a kiemelkedően népszerű VIII. Nemzetközi Kisüstiversenyen. A szervező a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete volt, kísérő rendezvényként pedig Gasztrofesztivál emelte a nap hangulatát az Ady Endre Művelődési Központ koordinálásával.

A fesztivál nyertes italát a bajmoki Zoran Varađanin készítette el, Szerbia legeredményesebb pálinkakészítője pedig a bácskossuthfalvi Januskó József lett. (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A fesztivál nyertes italát a bajmoki Zoran Varađanin készítette el, Szerbia legeredményesebb pálinkakészítője pedig a bácskossuthfalvi Januskó József lett. (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A régió legnagyobb pálinkaversenyére 740 minta érkezett be összesen hat országból, a zsűrizést múlt hétvégén ejtették meg Muth József okleveles pálinkabíró elnökletével és 26 kül- és belföldi pálinkabíró részvételével. A fesztiválon a zentai Bús Ákos szilvából készült kisüstije lett a második legjobb ital, a harmadik helyen pedig a zimonyi Nikola Stojnić végzett szőlőpálinkájával. Emellett 16 kategóriában hirdettek kategóriagyőztest, és 8 különdíjat ítéltek oda, illetve kézbesítettek a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend, és a Jászsági Pálinka Lovagrend tagjai. Egyebek mellett a falubeli Januskó József érdemelte ki a legeredményesebb szerbiai termelő címet, Bácskossuthfalva legjobb pálinkáját Gulyás László készítette el szilvából.

A pálinkaversenyt Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő nyitotta meg, a Gasztrofesztivált pedig Ments András, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja. A megjelenteket Tímár Gabriella és Fábrik Attila, a házigazda AEMK és Rizling egyesület elnökei köszöntötték. Fremond Árpád üdvözlő beszédében a gyümölcstermelőket és a borászokat érintő tartományi és köztársasági támogatásokról is szót ejtett.

A bácskossuthfalvi pálinkaversenyt Fremond Árpád köztársasági képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke nyitotta meg (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi pálinkaversenyt Fremond Árpád köztársasági képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke nyitotta meg (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Országos szinten több mint 1 milliárd dinárt irányozott elő a költségvetés a gyümölcstermelők javára, ebből 600 millió dinár értékben csemete telepítésére. Ez valójában a költségek 50 százalékos megtérítését jelenti. E mellett 400 millió dinár értékben szőlőtőke telepítésére tudnak majd pályázni. Tartományi szinten eddig nem látott mértékű a mezőgazdasági titkárság költségvetése, több mint 8 milliárd dinár. Két fontos pályázatra hívnám fel az érintettek figyelmét, az egyik egy 55 millió dináros keretű pályázati kiírás, ami a fák telepítésre vonatkozik, a gyümölcsészkedés beindítását támogatja. Ez esetben 50–60 százalékos visszatérítésről beszélünk. A fiataloknak pedig szeretném felhívni a figyelmét a start up programra, ami a tartományban élők számára 90 százalékos költségmegtérítéssel lett meghirdetve. Erre 200 millió dináros keretet különítettek el, és maximálisan 1,5 millió dinár értékben tudják a pályakezdők átadni a kérvényeket – ismertette a minisztérium és a tartományi idei évre előirányozott pályázatait röviden Fremond Árpád, majd arról is szólt, hogy a község támogatja a jégvédelemben kiemelkedő fontosságú bajsai meteorológiai állomás korszerűsítését. A rendezvény alkalmával lebonyolított kultúrműsor keretében az Ady Endre Művelődési Központ tagjai, valamint a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákjai léptek fel.