2024. május 5., vasárnap
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Megérkezett a Paxlovid

Januárban 134 800 dózis védőoltással oltottak

Az egészségügyi minisztérium hétfőn megerősítette, hogy megérkezett a Pfizer Paxlovid elnevezésű, szájon át szedhető, a Covid–19 ellen kifejlesztett gyógyszere. Utóbbi tekintetében az Európai Gyógyszerügynökség január végén javasolta a feltételes forgalomba hozatali engedély megadását. A minisztérium közleménye szerint Nagy-Britannia után Szerbia Európa második olyan országa, amelyikbe megérkezett az említett gyógyszer. Mint hozzáteszik, a Trópusi és Fertőző Betegségek Klinikájának igazgatója összeállította a gyógyszerelosztási listát, s ennek alapján juttatják majd el a gyógyszert az ország egészségügyi intézményeibe.

A már korábbról alkalmazott Covid–19 elleni gyógyszerekhez hasonlóan a Paxlovidot is azoknak a nagykorúaknak javasolják, akiknek nincsen szükségük oxigénterápiára, ám fennáll náluk a súlyos klinikai kórkép kialakulásának kockázata. A gyógyszer szedését a tünetek megjelenését, illetve a fertőzés tényének a megállapítását követő öt napban javasolt megkezdeni. Pfizer kutatási eredményei szerint a Paxlovid 90 százalékkal csökkenti a kórházi felvételre szoruló betegek és a halálos kimenetelű esetek számát a rizikócsoportba tartozó embereknél, ha idejében megkapják. A gyógyszer a Pfizer által kidolgozott nirmatrelvir vírusellenes hatóanyag, valamint a ritonavir, a HIV ellen kifejlesztett antivirális hatóanyag kombinációja.

A GYÓGYSZER NEM VÁLTJA FEL A VAKCINÁT

A héten az általános iskolák alsós diákjai továbbra is jelenléti oktatásban vesznek részt, míg a felsősök és a középiskolások számára a kombinált modellt szervezik meg, jövő héten pedig szünetel a tanítás, az elmondások szerint a koronavírus terjedésének lassítása céljából. Zoran Bekić, a belgrádi immunizációs folyamat koordinátora az SZRTV-nek nyilatkozva abbéli véleményének adott hangot, hogy bölcs döntés volt az egyébként kétnapos tanítási szünetet meghosszabbítani. Mint hozzátette, a fiatal felnőttek után most elsősorban az idősek és a gyermekek fertőződnek.

Az immunizáció témájához kapcsolódóan Bekić sokadszorra megismételte, hogy a folyamat ismét lassult. Januárban a védőoltás első dózisát 20 800 személy kapta meg, a másodikat nagyjából 30 000, a harmadikat pedig 84 000 – közölte, hozzátéve, bár a Covid–19 ellen már hatékony gyógyszerek is rendelkezésre állnak, a járvány elleni küzdelemben továbbra is leghatékonyabb a védőoltás.

SÁRGA KÖNYVECSKE-KÉK KÖNYVECSKE

Amikor az omikron terjedni kezdett, több szakértő arra figyelmeztetett, hogy a tömeges fertőződés nemcsak az egészségügyi rendszer stabilitása szempontjából lehet problematikus, hanem a különböző gazdasági ágazatok, illetve vállalatok teljes kapacitással való működése tekintetében is. Néhány héttel ezelőtt olyan hírek láttak napvilágot, hogy például a Gorenje valjevói üzemében a tömeges betegállomány következtében kénytelenek voltak csökkenteni a termelést. Ennek okán a vállalatvezetés úgy döntött, saját költségére rendszeresen teszteli a munkásokat, utóbbiak egy része viszont rosszul fogadta a bejelentést. A vállalat 1700 alkalmazottja közül eddig 550 írta alá a petíciót, amelyben követelik, hogy a vállalatvezetés álljon el a teszteléstől, ellenkező esetben sztrájkolni kezdenek.

Az N1 tv összeállítása szerint azokat a munkásokat tesztelték, illetve tesztelnék a jövőben hetente egyszer, akik nem vették fel a védőoltást, és az utóbbi hét hónapban nem estek át a fertőzésen. Ezek a munkások állítólag sárga könyvecskét kapnak, az oltottak és a betegségen átesettek pedig kék könyvecskét. Aki nem rendelkezik egyik könyvecskével sem, az nem léphet a gyár területére.

A Gorenje valjevói vezetősége több alkalommal is közölte: a tesztelést a Batut szakértőinek bevonásával szervezték meg, annak érdekében, hogy fenntartsák a termelést és megőrizzék a munkahelyeket. A Függetlenség Ágazati Szakszervezet közleményben határolódott el a munkások bejelentett tiltakozásától, a többi szakszervezet viszont nem hivatalosan ítélte el a munkások petícióját.

Alacsonyabb esetszám, több elhunyt

Hivatalosan egy nap leforgása alatt 11 439 új fertőzést jegyeztek, 26 873 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 42,6 %. A vizsgált egy napban 63 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 14 054 a járvány kezdete óta. A kórházakban 4377 Covid-pácienst kezelnek, 164-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 935 volt az esetszám, Újvidéken 336.