2024. április 26., péntek

A negyedik ipari forradalom központja Belgrádban

A Nyugat-Balkán első ilyen intézménye március elsején nyílik meg – A kormányfő ma Genfbe látogat

Ana Brnabić szerb kormányfő ma a svájci Genfben a Világgazdasági Fórumon tesz látogatást, amelyen részt vesz annak a szerződésnek az aláírásán, amelynek köszönhetően március elsején megnyílik a Belgrádban a negyedik ipari forradalom központja.

A szerb kormányfő szerint ezzel nemzetközi téren elismerik Szerbia tudományos, kreatív tevékenységét és tudását. A belgrádi központ összeköttetésben lesz a többi központtal, és ez az együttműködés kedvező hatással lesz a mesterséges intelligencia, a biotechnológia, a biogazdaság, a bioorvoslás és a bioinformatika fejlesztésére Szerbiában:

– Ez mindenekelőtt nagy elismerés mindazért, amit tettünk a digitalizáció, a negyedik ipari forradalom terén. Nagy elismerés ez a szakembereinknek, a kreativitásunknak, a tudásunknak, a tehetségünknek. Számunkra nagy jelentőséggel bír, hogy a Világgazdasági Fórum éppen a mi országunkat választja, hogy itt nyissa meg a negyedik ipari forradalom központját – mondta Ana Brnabić.

Szerbia kormányának nevében a szerződést dr. Mihailo Jovanović, a szerb kormány IT- és e-közigazgatási irodájának igazgatója írja alá.

Ana Brnabić genfi látogatása során találkozni fog Klaus Schwabbal, a Világgazdasági Fórum alapítójával és ügyvezető igazgatójával, valamint Børge Brendével, a fórum elnökével.

A szerb főváros márciustól a negyedik ipari forradalom 16. központja lesz, és ezzel Belgrád a régió és a Nyugat-Balkán városai közül az első, amely tagja a fórum ezen hálózatának. A központok tevékenységének fókuszában a mesterséges intelligencia és a biomérnöki tevékenység áll.