2024. április 26., péntek

Mennyit keresnek az orvosok Szerbiában?

Miután a járvány már a harmadik évébe lép, az egészségügyi dolgozók egyre kimerültebbek, de érvényes ez az egész rendszerre is.

Miközben az ellenzék azt ígéri, amennyiben hatalomra kerül, több mint ezer eurós kezdő fizetést biztosít az orvosoknak, a hatalom azt üzeni, hogy a bérezésük már így is meghaladja ezt az összeget. Mennyit keresnek valójában az orvosok Szerbiában?

Az idei nyolc százalékos béremelés előtt a batajnicai orvosok alapfizetése 90.000 dinár körül alakult, míg a kiegészítésekkel elérhette a 110.000 dinárt – közli a 021 hírportál.

Jelenleg, az új fizetései szabályozások alkalmazásával az egészségházakban dolgozó orvosok kezdő alapfizetése 96.000 dinár körül alakul, a szakorvosoké pedig valamivel 110.000 felett. Erre az összegre számítják még az esetleges kiegészítéseket.

Általában a kezdő orvosoknak kevesebb kiegészítésük van, ezért a fizetésük ritkán haladja meg a 100.000 dinárt. A szakorvosoknál valamivel kedvezőbb a helyzet ilyen tekintetben. Ők ha teljesítik a jogi szabályozás szerinti 40 órányi túlórát, akkor a fizetésük 150.000 és 160.000 dinár között mozog a számítások szerint. Ha erre még a Covid-kiegészítést is felszámolják, és ha harmadik fokozatú egészségügyi intézményről van szó, akkor a bérük a 200.000 dinárt is átlépheti.

A Covid-kiegészítések jóváhagyásáról az egészségügyi intézmény vezetője dönt, és ilyen tekintetben a rendszert nem hangolták össze megfelelőképpen az intézmények között. A fizetési osztályok bevezetése sem történt meg.

A Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének közlése szerint nem csak az orvosok fizetése számít alacsonynak Szerbiában, hanem figyelembe kell venni például azt is, hogy egy, az intenzív osztályon dolgozó takarítónőnek a bére 28 ezer dinár, ezt egészíti ki az állam annyi pénzzel, hogy a fizetése elérje a minimálbért – közli a 021 hírportál.