2024. március 29., péntek

A francia elnök hétfőn Moszkvába, kedden Kijevbe látogat

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd kedden Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel – jelentette be a párizsi elnöki hivatal pénteken.

A találkozók célja, hogy sikerüljön elkerülni az ukrajnai válság további súlyosbodását. Az orosz katonák ukrán határ menti összevonására válaszul az Egyesült Államok a héten úgy döntött, hogy további katonákat küld Európába szövetségesei védelmének megerősítése érdekében.

A francia államfő az elmúlt héten többször tárgyalt telefonon orosz és ukrán kollégájával, valamint Joe Biden amerikai elnökkel, hogy közvetítsen a felek között. Macron és tanácsadói számos magas rangú európai tisztségviselővel is egyeztettek a kialakult helyzetről.

Macron legutóbb 2019 nyarán találkozott személyesen Putyinnal a Franciaország déli részén található Fort de Brégançonban. A francia elnök 2020 tavaszán hivatalos volt Moszkvába, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az útját.

Az elmúlt órákban fokozódott a feszültség Ukrajna körül, miután John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: olyan információk birtokába jutottak, amelyek szerint Moszkva egy hamis videófelvétel bemutatását tervezi, amelyen „ukrán katonák" támadnának meg „orosz ajkú embereket az orosz szuverén területeken", és ezzel ürügyet teremtenének az Ukrajna elleni katonai fellépés megindítására.