2024. április 26., péntek

Duális oktatás a repülős kiképzőközpontban

A köztársasági képviselőház megszavazta a pártokközi megállapodás alapján kieszközölt törvénymódosításokat

A felsőoktatást érintő napirendi pontokkal folytatta szerdán megkezdett ülését pénteken a köztársasági képviselőház. Branko Ružić oktatási miniszter a napirendi pontok előterjesztésében többek között rámutatott arra, hogy az állam a duális oktatás keretében az Európa Tanács Fejlesztési Banktól (CEB) 20 millió eurós kölcsönt vesz fel a repülős oktatáshoz szükséges belgrádi és verseci kiképzőközpont felújítására.

Ružić elmondta, hogy a duális oktatás a középiskolai oktatásban már 6 éve egyre nagyobb mértékben van jelen. Ez alatt az idő alatt, a duális oktatáson keresztül 54 különböző oktatási programban és 150 középiskolában mintegy 10 ezer diák kapott gyakorlati képzést megközelítőleg 900 vállalatban. Kiemelte, a duális oktatás ettől a tanévtől már a felsőoktatásban is jelen van, 9 kar kezdett el duális programban dolgozni, azzal, hogy 32 egyetemi programot akkreditált a minisztérium és így ettől a tanévtől 150 hallgató tanul a duális rendszerben. Rámutatott, ezúttal a repülős oktatásra fektetik a hangsúlyt, 11 duális oktatási profilt dolgoztak ki, amelyek nemcsak az országban, hanem az egész világon keresett képzést nyújtanak majd a hallgatóknak. Ezeket az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség is jóváhagyta. Branko Ružić elmondása szerint a programok minőségét az is bizonyítja, hogy az egyik legkorszerűbb repülőipari vállalat, a müncheni MTU Aero Engines is úgy döntött, hogy a minőségi oktatási rendszer miatt épp Szerbiában ruház be.

Még a múlt évben született meg a döntés a belgrádi Repülőakadémia, illetve a repülésoktatási központ létrehozásáról Versecen. Októberben kezdték meg a tanulmányaikat ezekben a felsőoktatási intézményekben az első hallgatók, mindenekelőtt a repülőgépészet, valamint a repülés-irányítás és repülés-ellenőrzés szakon. Összesen 24 hallgató iratkozott be a főiskolai szakokra, 4 pilóta, 14 mérnöki és 2 repülés-ellenőrzési hallgató állami költségen folytathatja a tanulmányait. Ezek a hallgatók már a duális oktatás szerint folytatják a tanulmányaikat, így Belgrádban, illetve Versecen szereznek szakképesítést. Az állami oktatás a repülőipar minden szegmensét ily módon felöleli ezek után. Branko Ružić elmondta, hogy a napirenden szereplő hitelből felújítják a két központot. Versecen a hallgatók elszállásolását is megszervezik, valamint felszerelik a kiképzőközpontot, így nemcsak a rendelkezésre álló két épületet újítják fel, hanem egy motoros helikoptert és egy kétmotoros repülőt, valamint egy repülés-szimulátort, továbbá egy repülésellenőrzés-szimulátort is megvásárolnak. A tervek szerint a két központ a jövőben (öt éven belül) 1500 hallgató elszállásolására lesz képes. A miniszter véleménye szerint ugyanis a két központ nemcsak a szerbiai igényeket, hanem az egész régió igényeit is kielégíti majd, vagyis a szomszédos országokból is számítanak érdeklődő hallgatókra. A projektum értéke 39,1 millió euró, ebből a hitel az összeg 55 százalékát teszi ki, a többit az állami költségvetésből különítik el.

– A verseci repülési központ egy szélesebb körű, 12 repülőközpontot felölelő ötlet része. Jelenleg Belgrád és Versec mellett fejlesztések alatt vannak a valjevói, a szabadkai, a vlasotincii és a šabaci képzőközpontok is – hangsúlyozta Branko Ružić.

A miniszter előterjesztett két további napirendet is, amelyek a felsőoktatás zavartalan működését és annak minőségét biztosítják, így az Országos Felsőoktatási Akkreditációs és Minőségbiztosítási Testület igazgatóbizottságának, valamint a Felsőoktatási Tanács tagjainak megválasztására szólította fel a képviselőket.

A parlamenti képviselők tegnap megvitatták a napirenden szereplő törvényekre benyújtott módosítási indítványokat is. A napirenden szereplő törvényekre összesen 16 módosítási indítványt nyújtottak be a képviselők, ebből a kormány 8-at elfogadott, mint ahogy arra a hatalmon lévő pártok képviselői rámutattak, a törvényekbe beépített módosítási javaslatok közül 7 az ellenzéki pártoktól érkezett.

Vladan Glišić önálló képviselő elmondta, a benyújtott módosítási indítványok mindegyike a folyamatban lévő pártokközi megállapodás eredményei, vagyis a megállapodás részét képezik.

A hatalmon lévő pártok kihasználták az alkalmat, hogy felszólalásukban azt hangoztassák, hogy minden téren eleget tettek az ellenzéki pártok kéréseinek, háttérbe szorítva saját jogaikat, az ellenzéki pártoknak előnyt biztosítottak az előttünk álló választási versenyben.