2024. április 26., péntek

Kockás szalagos és kockás inges tanártüntetés

Általános munkabeszüntetéssel fenyegetnek a pedagógus-szakszervezetek

A Pedagógusok Szakszervezete szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfői országos kétórás figyelmeztető pedagógussztrájkban.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közösen tartott hétfőibudapesti sajtótájékoztatóján a tiltakozást a demokrácia ünnepének nevezte az oktatásban. A PSZ elnöke azt mondta: a résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy nagy baj van az oktatásban, mert ha így folytatódik, akkor nem lesz tanár, aki tanítsa a gyerekeket, a gyerekeinknek nem lesz jövőjük, ennek a társadalomnak nem lesz holnapja.

Szabó Zsuzsa jelezte, hogy a hétfői figyelmeztető sztrájk után az általános munkabeszüntetést március 16-ára tervezik, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a követeléseikről.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja arról beszélt, hogy a kormányzat elképesztő nyomást gyakorolt a pedagógusokra és a szülőkre egyaránt, hogy elmaradjon a figyelmeztető munkabeszüntetés.

Szabó Zsuzsa és Nagy Erzsébet ezt követően felolvasta a hétfői sztrájkot támogató szervezetek – köztük több érdekvédelmi és szakszervezet – listáját.

A pedagógusok figyelmeztető sztrájkját támogatandó autós demonstrációt is tartottak hétfőn a magyar fővárosban. Ezt a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szervezte. A tüntetésen mintegy kétszáz személygépkocsi a Hősök teréről indulva és ugyanoda visszatérve egy kört tett Budapesten.

Nagy Erzsébetet a közmédia arról is megkérdezte, hogy miért buzdították annak a kék szalagnak a viselésére a sztrájkkal szimpatizáló pedagógusokat, amely szimbólumot az utóbbi időben a baloldal miniszterelnök-jelöltje használja. A válasz szerint a nagyon régi anyagokban fordult elő a kék szalag, amikor még Márki-Zay Péter „talán nem is élt Magyarországon”. A sztrájk szimbóluma a kockás szalag és a kockás ing – mondta.

Szabó Zsuzsa ehhez hozzátette: pontosan azért a kockás szalag és a kockás ing lett a szimbólum, hogy a kezdeményezést ne keverjék össze a politikával.

„Nem kiszolgálói vagyunk a Márki-Zay-féle csapatnak, szakszervezetek vagyunk és a dolgozók érdekeit képviseljük” – jelentette ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleménye szerint országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban.

A tárca sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn. A minisztérium szombaton arról tájékoztatott, hogy törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, mivel a bíróság csak pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot, a jogszabály szerint pedig sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla.

A választási kampány hevében a pártok sem hagyták szó nélkül a hétfői pedagógussztrájkot. Az ellenzéki összefogás a Facebookon közvetített sajtótájékoztatót tartott, amelyen szolidaritásukról biztosították a felszólalók a sztrájkolókat, egyúttal béremelést, a pedagógusok és a diákok leterheltségének csökkentését, önálló oktatási minisztériumot és a Klebelsberg Központ megszüntetését ígérték hatalomra jutásuk esetén.

A Fidesz közleményben reagált, melyben a sztrájkoló pedagógusokkal szolidaritást vállaló ellenzéki pártok nyilatkozatát kommentálva azt írták: „a választás közeledtével már megint az a baloldal használja ki és hergeli a pedagógusokat, amely kormányzása alatt elvett a pedagógusoktól egyhavi bért, több száz vidéki iskolát zárt be, utcára tett több ezer pedagógust és megalázóan alacsony bérért dolgoztatta őket”.