2024. április 26., péntek

Egyél jót, legyél jól!

A csírák valódi vitaminbombák szervezetünk számára

A zentai Váradi Anikót talán többen is ismerik már, ugyanis néhány évvel ezelőtt különböző növényi alapú termékeket kezdett el készíteni, ezeknek a termékeknek a repertoárja hatalmasra nőtte ki magát. Ma már szinte mindent megtalálhatunk nála, teljesen adalékmentes formában. Arról beszélgettünk, hogyan is jött ez az ötlet, és miként vágott bele elképzeléseibe.

– Évekkel ezelőtt vegetáriánus, majd vegán lettem, aki mellőzi minden állati eredetű termék fogyasztását. Ezáltal ismerkedtem meg a csírák jótékonyabbnál jótékonyabb hatásaival is. Először csak saját magam és a családom számára készítettem ezeket a mindenmentes termékeket, majd 2018 tavaszán elindítottam a saját vegán konyhámat, ahol rendelésre is elkezdtem készíteni növényi tejhelyettesítőket, pástétomokat, adalékmentes kenyereket, édes és sós finomságokat, zabkekszeket, lekvárokat stb. Természetesen az összes termék teljesen cukormentes, így a diétázók és a cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatják. Az elmúlt hónapokban pedig kidolgoztam egy természetbarát ökotisztítószert is, amivel mosni és mosogatni egyaránt lehet. Végezetül pedig úgy véltem, ebből az egészséges kínálatból nem hiányozhatnak a növényi csírák sem. Talán az első kihívás az volt benne, hogy meg kellett ismertetnem az emberekkel, hogy mik is ezek valójában, és milyen formában fogyaszthatók, mert sajnos nálunk sokan még nem találkoztak ilyenféle természetes vitaminforrásokkal – magyarázta Anikó, majd így folytatta:

– Elengedhetetlenül fontos a téli időszakban odafigyelnünk a fokozott vitaminbevitelre, hiszen szervezetünknek nem csak a hideg idővel kell ilyenkor megküzdenie. A zöldségek vitamintartalma és íze sajnos meg sem közelíti a nyáron fogyaszthatókét, ennek tudatában érdemes olyan egészséges és finom természetes vitaminforrást kipróbálnunk, mint a csírák.

Anikó kis csodáknak hívja őket, és úgy véli, igazán megnőtt a kereslet irántuk az utóbbi időben, talán ez a járványhelyzetnek is köszönhető. Igény szerint havonta, háromhetente vesz fel újabb rendeléseket, illetve minden héten megtalálhatók termékei a zentai piacon is.

– A különféle csírákat nyersen ajánlott fogyasztani, salátákba, szendvicsekbe, sőt a különféle mártogatósokat vagy sós túrókrémeket is igazán feldobják a hihetetlenül intenzív ízű egészséges kis növénykezdemények. A csírából kevés is elég, mivel nagyon magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Jóval több telítetlen zsírsavat, ballasztanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint maguk a zöldségek – mutatott rá Anikó.

Azt mondja, csíráztatásra sokféle növény alkalmas, és mindegyikben más-más vitamin van:

– A gabonafélék közül búzát, árpát vagy zabot érdemes csíráztatni, a hüvelyesek közül pedig a borsó, a csicseriborsó, a bab, a lencse vagy a mungóbab (zöld szója) a legnépszerűbb. Ugyancsak komoly egészségvédő hatásuk van a lucerna-, a repce- és a görögszénacsíráknak is. A retekcsíra természetes antibiotikum, hatékony vértisztító, a szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák távozását. Tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok-, orrmelléküreg dugulását. Ez a legkedveltebb mind közül, ízre mint egy kifejlett reteknövény, de intenzívebb és hatékonyabb hatással bír. A brokkoliról pedig azt tartják, hogy a csírák A–Z-ig terjedő vitaminja. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mennyire dekoratívak a csírákkal gazdagított ételek! A családomban mindenki fogyasztja a legkisebbtől a legnagyobbig. A legkisebb alatt a két és fél éves kisfiamat értem. Neki például a brokkoli a kedvence – tette hozzá Anikó.