2024. április 26., péntek

Híd a különböző kultúrák között

Az Újvidéki Színház csütörtökön ünnepelte 48. születésnapját

A hagyományokhoz híven az Újvidéki Színház társulatán kívül a zentai és szabadkai színházak is vendékszerepeltek a születésnap megünneplésének hetében, ezzel is ünnepélyesebbé téve az esményt. Hétfőn a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában a Tündér Míra című előadást tekinthették meg a legkisebbek. Másnap Barácius Zoltán Értelemmel, érzelemmel című könyvének bemutatójára került sor. Szerdán a szabadkai Népszínház Három nővér című előadását tűzték műsorra, ám egészségügyi okok miatt ez sajnos elmaradt. A születésnapon, csütörtök este az Újvidéki Színház Az idióta című produkciójának első ismétlését láthatta a közönség, amelyet Andrej Cvetanovszki macedóniai rendező állított színpadra. Az előadás kezdete előtt Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, Király Károly, az Újvidéki Színház Igazgatóságának elnöke, és Dalibor Rožić, a Városi Kulturális Tanács tagja köszöntötte az egybegyűlteket.

– A születésnapon nem saját magunkat ünnepeljük, sokkal inkább alkalom arra, hogy köszönetet nyilvánítsunk, elsősorban a közönségünknek, hiszen nézők nélkül a színház nem tudna működni, másodsorban pedig Újvidék városnak és mindazoknak kifejezzük a hálánkat, akik az Újvidéki Színház munkáját segítik, és támogatnak bennünket bármilyen módon. A színháznak a megalapítása óta volt egy paradigmája, mely szerint ha egy kisebbségi színház nem híd a különböző kultúrák között, akkor barikáddá válik. Jómagam is tagja voltam a színház alapító társulatának, így bizton állíthaton, hogy a híd szerepéből a színház csaknem soha nem állt át egy barikád funkció szerepére. Nemcsak a színházban dolgozó művészek azok, akik ezt elérték, hanem a bázisközönségünk is. Nézőink sem hagyták azt, hogy valamiféle konfrontációnak legyünk a határmezsgyéje vagy a frontvonala – hangsúlyozta Venczel Valentin, aki szerint az Újvidéki Színház az újvidéki közönség színháza.

– Egy olyan öszetett közönségünk van, amelyben nem különböztetjük meg a nézőket nemzeti, nyelvi, kulturális, vagy vallási hovatartozása alapján. Az Újvidéki Színház a 48 éve alatt próbálta tükrözni, megvalósítani, a saját eszközeivel létrehozni a közös életet, ami természetesen hullámhegyek és hullámvölgyek között zajlik – tette hozzá a színházigazgató.

Dalibor Rožić, a Városi Kulturális Tanács tagja beszédében kiemelte, hogy az Újvidéki Színház egyike azon intézményeknek, amelyekre Újvidék büszke lehet.

– Gondosan megtervezett repertoárjuk sokszínűsége és frissessége felülmúlja az elvárásokat, és mindig meglepi a hűséges közönséget. Társadalmi tevékenységük túlmutat a színházművészet szűk keretein, hiszen az oktatás, a színvonalas szórakozás és a kultúra helyszíne. Partnere a város legfontosabb kulturális projektjeinek, és létrehozta azt a szimbolikus hidat, amely mindannyiunkat összeköt. Nemes gondolatok mentén egyesít bennünket, hogy a szellemet és a megfoghatatlan értékeket előtérbe helyezze. Szeretném, ha a fél évszázados fennálláshoz közel álló csodálatos színházunk továbbra is hozzájárulna Újvidék szellemiségéhez, egy olyan városhoz, ahol a kultúra, az innováció, a kreativitás hagyományosan ápolt és fejlesztett érték – mondta Dalibor Rožić.

A születésnapi hetet szombaton a Kosztolányi Dezső Színház Szabadkai szecesszió című vendégelőadása zárja.