2024. március 19., kedd

A Kerekszék vize inni, főzni is kiváló

Van, aki télen-nyáron megmártózik a meleg vízben – „Tanyai wellness”

Az oromparti tanyavilágban élők, köztük Vlado Pomorovački is, minden héten legalább egyszer felkeresi a Kerekszéket tápláló artézi kutat, ahonnan egész hétre való ivóvizet visz a tanyájára. A kút vize nagyon egészséges, és arról is ismert, hogy a vízzel együtt már több mint fél évszázada metángáz is feltör a felszínre, amit meg lehet gyújtani. Különösen télen, a nagy hidegben jólesik megmelengetni az égő kútnál az ember cipője talpát és elgémberedett ujjait, sőt akár szalonnát is lehet sütni a lángon.

– Ezt a vizet használjuk főzésre, babot és mást is jó benne főzni, ivásra is kitűnő, jobb, mint a boltokban kapható akármelyik ásványvíz. Megszokta a környékbeli tanyavilág lakossága ezt a vizet, ha nem lenne, hiányozna. Felsőhegyről és távolabbról is többen járnak ide vízért, széles körben ismert a Kerekszék kútja. Sajnos már nem olyan bővizű, mint valamikor volt, mélyíteni is kellett már, de reméljük, még sokáig adni fogja ezt az egyedülállóan jó és egészséges vizet – fogalmazott Vlado Pomorovački, és hozzátette, nyaranta sokan jönnek ide hétvégére, egész napos kikapcsolódásra, ezért kár, hogy nincs kiépítve semmilyen turisztikai vagy rekreációs objektum a kút környékén.

– A volt akácerdőt is kivágták, szétlopták már évtizedekkel ezelőtt. Próbálkoztak facsemeték telepítésével, de nem volt különösebb látszata. A Kerekszék medrébe tavaly rengeteg földet hordtak, azt gondoltuk, hogy majd valami épül, de csak az adai határkanális kiiszapolásából eredő földet hozták ide. Vannak, akik meg is fürdenek a kút vizében, télen-nyáron egyformán meleg, tréfásan azt mondják, hogy ez amolyan „tanyai wellness”. Valamikor volt nem messze innen a Miskei-fürdő, de már nyoma sem maradt, pedig úgy hírlett, gyógyhatású volt a vize, sokan kúrálták magukat a fürdőben, hasonló lehetett a vize, mint a Kerekszék kútjából folyó víz – mondta Vlado, aki földműveléssel foglalkozik, nincs sok földje, de kitart az oromparti tanyáján, bár Zentán is van háza. Várja a földművesnyugdíjat, amit harminc éven át fizetett.

Mint elmondta, egyre csak fogynak a tanyák, egyre többen költöznek el Orompartról. Az ő lánya is Szegeden él, ahol főnővérként dolgozik. Napjainkban már csak a nagygazdaságok tudnak fennmaradni a bizonytalan mezőgazdasági termelés és jószágtenyésztés mellett.

Nyitókép: A Kerekszék partján folyó kút vizét sokan isszák a környékbeli tanyákon, és távolabbról is ide járnak vízért az emberek (Fotó: Gergely József)