2024. március 19., kedd

Könyvek az óvodának, levél a szülőknek

A Hunyadi János Általános Iskola óvodájában járt a tartományi ombudsman

Tegnap a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában működő óvodában tett látogatást prof. dr. Zoran Pavlović tartományi ombudsman és dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke. A tartományi ombudsman a látogatás alkalmából magyar nyelvű könyveket adományozott az iskolás kor előtti intézménynek. Az eseményen megtartott sajtótájékoztatón prof. dr. Zoran Pavlović elmondta, hogy nem csak könyveket hozott Csantavérre.
– Január az olvasás hónapja. A könyvekkel szeretnénk az olvasás fontosságára felhívni a figyelmet, gyermekeknek és szülőknek egyaránt. A látogatásnak egy másik oka is van. Levelet hoztunk azon szülők részére, akiknek gyermekei majd most fognak iskolás kor előtti intézménybe járni. E levélben a gyermekek jogairól, és azokról a programokról olvashatnak, amelyek érintik ezeket az intézményeket. Akciónkkal nem csak az iskoláskor előtti intézményeket, de a helyi önkormányzatokat is meg szeretnénk szólítani, hiszen csak közös munkával érhetünk el eredményeket. A Hunyadi János Általános Iskola óvodája egyébként egy kitűnő példa számunkra, hiszen az iskoláskor előtti intézmény és az iskola is egy helyen van. Így a gyermekek ismerős környezetben folytathatják általános iskolai tanulmányaikat – nyilatkozta prof. dr. Zoran Pavlović.


A fentiekhez a tartományi ombudsman hozzátette, hogy a szülőknek szóló levelet minden nyelvre lefordították, amely a tartományban hivatali használatban van. Elmondta, hogy Csantavér mellett hasonló látogatást tesz Újvidék Šangaj városnegyedében, a szlovák többségű Petrőcön és egy Zombor melletti településen. Kiemelte, hogy e települések vezetőivel is olyan kapcsolatot szeretnének kialakítani, mint a szabadkai önkormányzat vezetőivel.
Dr. Pásztor Bálint kiemelte, hogy a csantavéri óvodának három évtized után megnyílt a napközis csoportja.


– Ez az épület több forrásból került felújításra az elmúlt másfél évben. Egyrészt a magyar kormány jóvoltából másrészt a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően 12 millió dinár értékben. Továbbá az önkormányzat 1,2 millió dinárral járult hozzá a fűtési rendszer korszerűsítéséhez. Tavalyelőtt az év utolsó napjaiban Csallóközi Eszter főkonzul asszony 5000 euró értékű adományban részesítette az intézményt, amelyből a konyha került felszerelésre. Látszik, hogy itt Csantavéren jelentős lépéseket sikerült tenni annak érdekében, hogy a szülők itt tudják hagyni a gyermekeiket, és a kicsik, nagyjából százötvenen, megfelelő körülmények között tudjanak játszani, tanulni. Mindehhez a tartományi ombudsman akciója is hozzájárul. Itt főleg a gyermekjogokról és a szülővé válás folyamatáról beszélünk. Külön örülök annak, hogy Zoran Pavlović ismét Szabadka Városát, konkrétan Csantavért választotta akciójának színhelyéül. Együttműködésünknek egyébként nem ez az első állomása, hiszen például tavaly nyáron a tartományi ombudsman a Városháza dísztermében egy erőszak elleni küzdelemmel foglalkozó tanácskozást szervezett – mondta dr. Pásztor Bálint.