2024. április 26., péntek

„A közelmúlt történelemkönyve”

Szarvas István Kérdeztem – válaszoltak hatodik kötetének online bemutatójára került sor

Szarvas István Kérdeztem – válaszoltak című kötetsorozatának immár a hatodik része jelent meg, amely ezúttal is ismert közéleti személyiségekkel folytatott izgalmas beszélgetéseket, interjúkat tár az olvasók elé. Az interjúalanyok közt találjuk Milo Đukanovićot, Törőcsik Marit és Lévai Anikót is.

A Hetedhéthatár magazin újságírója nem ismeretlen a szabadkai közönség számára, a Lányi Ernő IME-ben is tartott könyvbemutatókat, azelőtt pedig a Népkör MMK-ban. A Covid megjelenése óta azonban a személyes találkozások elmaradtak, így a könyvbemutatók is online térbe költöztek, legalábbis részben.

A Kérdeztem – válaszoltak VI. bemutatóját szerdán tartották meg a budapesti Fészek Művészklubban. A rendezvénynek online, határon túli résztvevői is voltak, Szabadkáról Jónás Gabriella színművésznő, egyetemi tanár, valamint Miklenovics Aranka versmondó kapcsolódott be. Szarvas István Őszintén az interjúkészítésről című kötetéhez Miklenovics Aranka írt előszót, a Kérdeztem –válaszoltak e kötetéhez pedig Jónás Gabriella:

– Izgalmas és eseménydús kor tárul elénk, amikor Szarvas István író, újságíró Kérdeztem – válaszoltak hatodik kötetét olvassuk. A riportok zöme az ezredfordulót közvetlenül megelőző, valamint az azt követő években született, és jelent meg a Hetedhéthatár magazinban. Az egységesülő Európa és gazdasági, pénzügyi, nyelvi globalizáció kiteljesülésének korát éltük akkor. A multinacionális és transznacionális vállalkozások dinamikus fejlődésének és gazdasági versenyének, a távközlési eszközök, a virtuális kommunikáció robbanásszerű fejlődésének voltunk szemtanúi. Ma már történelmi távlatokból tekintünk vissza ezekre az eseményekre. Magunk mögött tudjuk a rendszerváltás éveit, a délszláv háborút, azt, amikor folytak a tárgyalások Magyarország európai uniós csatlakozásáról, amely 2004-ben meg is történt. Néhány interjú azonban húsz évet átugorva, szinte napjainkban jött létre – írta Jónás Gabriella.

Miklenovics Aranka és Jónás Gabriella (Fotó: Lukács Melinda)

Miklenovics Aranka és Jónás Gabriella (Fotó: Lukács Melinda)

A könyv előszavaként Juhász Imre, volt gazdasági szakdiplomata is megosztotta a gondolatait:

– A kötet tartalma összességében csaknem 38, különböző területeken különböző tisztségeket és szerepeket ellátó/betöltő személyiséggel – különböző időpontokban készült, terjedelmét tekintve rövid, de a lényeg bemutatására törekvő interjú. Szarvas István nagy gonddal elkészített interjúkötete a közelmúlt történelemkönyve. Segít a közelmúlt két-, két és fél évtizede eseményeire és összefüggéseire való visszatekintésben, annak pedig, aki akkor még nem élt vagy koránál fogva nem tudta nyomon követni a könyv hősei tevékenységét, különösen sok információt tartalmaz – írta az előszóban.

A könyvben kiderül, hogy Szarvas Istvánnak egy tíz évvel ezelőtt megfogalmazott vágya is valóra vált tavaly, hiszen sikerült interjút készítenie Lévai Anikóval, aki egyebek közt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete és Orbán Viktor magyar miniszterelnök felesége. A beszélgetésük során Lévai Anikó tanulságos választ fogalmazott meg az interjúkészítésről, amit kedvcsinálóként ajánlunk:

– Egy jó interjú olyan, amiben valami olyan dologról, amire kíváncsi voltam, és érdekelt, arról megtudtam valamit. A legjobb interjú pedig az, amiről egyáltalán nem is gondoltam, hogy érdekel, és mégis ott ragadok a rádió mellett, addig nem szállok ki a kocsiból, amíg vége nem lesz a beszélgetésnek; vasalás közben abbahagyom a munkát, és elkezdek figyelni a tévére, holott addig csak a háttérben ment; vagy egy újságosstandon is ott állok, és addig nem megyek tovább, amíg el nem olvastam az interjút – mondta Lévai Anikó Szarvas Istvánnak.

A könyvbemutatón részt vett egyebek közt Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke, Temesi László újságíró, Komlós Attila, a Hetedhéthatár főszerkesztője, Babák Mihály, Szarvas polgármestere, Melis János Szarvas címzetes főjegyzője, Bodza Klára népdalénekes és Czeróczki Judit énektanár, karvezető. A rendezvényen Szarvas István 78. születésnapját is megünnepelték az egybegyűltek. Habár az online térben technikai gondok akadtak, ezúttal is voltak, akik távoli országokból kapcsolódtak be, például Svédországból, Angliából és Amerikából.