2024. április 26., péntek

Nem csak az inflációs ráta emelkedik jelentősen, hanem az élelemiszerárak is

Uniós viszonylatban Szerbiában nemcsak az inflációs ráta emelkedik jelentősen, hanem az élelemiszerárak is, különösen a létfontosságú termékek esetében, írja a 021.rs hírportál a Danas napilapra hivatkozva.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal szerint tavaly novemberben a 2020-as év azonos időszakához viszonyítva 7,5 százalékot ért el az infláció, míg az Eurostat elemzése szerint a többi eurozónás országban 4,9 százalékos volt az átlag.

Szerbiában ugyanakkor az inflációt leginkább az élelmiszer- és energiaárak emelkedése befolyásolta, míg az európai országokban a közlekedési költségeket, esetenként a lakhatáshoz járult hozzá a legnagyobb mértékben. A közgazdászok úgy vélik, hogy a következő időszakban is folytatódni fog az élelmiszerárak növekedése Szerbiában.

Vlada Kovačević, az Agrárgazdasági Intézet munkatársa elmondta, hogy a mezőgazdasági termelés ciklikus, így amikor a gazdálkodók vetnek egy növényt vagy előkészítik az állatállományt, nem tudják, milyen helyzet áll majd fenn a piacon az eladáskor, majd csak a következő ciklusban tudják módosítani a termelést. „A mezőgazdasági termékek ára csökkent, ezért a termelők felhagytak a termeléssel, kevesebbet fektettek be, kisebb volt a kínálat is, ezért az eredmény várható volt – jelentősen megugrottak az árak. Erre reagálnak most a termelők, visszatérnek a termeléshez, így az új, megnövekedett kínálat az árak csökkenését és stabilizálódását eredményezi” – magyarázta Kovačević.