2024. március 19., kedd

Aktív pihenés a szakkör

Sokoldalú a felsőhegyi Könyvtár Kör

A felsőhegyi Könyvtár Kör több mint tíz éve alakult meg, abból a szándékból, hogy az érdeklődők közösen kézimunkázzanak, hímezzenek, horgoljanak, üveget vagy tojást fessenek, mézeskalácsot süssenek, valamint hogy ezt a sokrétű tudást átadják a jövő generációjának különböző kézműves-foglalkozásokon. Helyileg a község épületében tevékenykednek, ahol ezt az aktív pihenést végezhetik.

Tavaly novemberben megjelent a Nemzeti Művelődési Intézet pályázata, amelyen különböző szakkörök eszközeire lehetett igényt tartani. Olyan szakköri programról van szó, amely magában foglalja a hímzés, nemezelés, gyöngyfűzés, mézeskalács-készítés, csipkeverés és a vesszőfonás megtanítását az érdeklődőknek. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet segítségével ezekből háromra sikeresen pályáztak, és kettőhöz, a hímzéshez és a gyöngyfűzéshez a felszerelés is megérkezett Felsőhegyre.
Kaszás Ibolya, a felsőhegyi Könyvtár Kör elnöke elmondta, hogy teljes felszereléshez jutottak a pályázatnak köszönhetően, a tűtől a cérnáig mindent kézhez kaptak.

Az utóbbi évek folyamán egy vidám társasággá váltak, akiknek fontos a családból hozott hagyományos ételek, italok, egyházi ünnepeink köré fűződő szokások megtartása és továbbadása is.
– Ennek köszönhetően terjedt ki a tevékenységünk a különböző kiállításokon való részvételre, mint például a Hagyományaink Ünnepe Zentán, karácsony böjti ételek Csantavéren, a komatál szokásait felelevenítő bemutató Zentagunarason stb. A településünkön zajló rendezvényeken is szívesen részt veszünk, mint például farsangi felvonuláson a helyi iskola és óvoda szervezésében, vagy legújabban a parókián zajló Cifra Palota tábor szervezői és résztvevői is számíthattak ránk. Jó kapcsolatot ápolunk az iskolával, óvodával, az egyházzal, és szívesen csatlakozik hozzánk az ifjabb generáció is – mondta Ibolya.

Az eddigi tevékenységeiket jórészt saját költségen valósították meg, de 2021-ben sikerült bejegyeztetni a szervezetüket Könyvtár Kör néven.
– Azzal a szándékkal vittük ezt véghez, hogy kiterjesszük az eddigi tevékenységeinket. Gyermek- és felnőtt-táborokat szervezzünk, és hogy tanuljunk, amíg van kitől, és taníthassunk, amíg van kinek – fogalmazott Ibolya.
Minden szakkör általában 30 foglalkozást tartalmaz, ahol népi iparművészektől tanulhatnak az érdeklődők. A felsőhegyi csoportban 6-an vannak, de folyamatosan bővül a létszám. Minden óra anyaga online elérhető, amelyet vászonra kivetítenek, és úgy követik nyomon a jelenlévők.

– Szerencsére az online tartalmakat akárhányszor vissza lehet nézni, ami nagy segítség a számunkra. Hetente kétszer jövünk össze, pár órára, és igyekszünk mindent időre befejezni, hiszen május 30-ig jeleznünk kell a támogatónak, hogy elvégeztük a szakkört. Minden foglalkozásról három fényképet fel kell töltenünk egy előre megadott felületre, ezzel bizonyítva, hogy szorgalmasan elvégezzük a feladatunkat – mesélte Ibolya.

A szakkör tagjai elmondták, hogy a gyöngyfűzést még nem kezdték el, előbb a hímzést szeretnék befejezni, de már azt is nagyon várják.
Szoros a kapcsolat a tagok között, a szabadidejüket is sokszor együtt töltik. Ibolya elmondta, hogy tavaly a tiszavirágzást is közösen nézték meg, és ehhez béreltek egy hajót is. Valamint különböző programokkal is készülnek falubeliek számára, de egyelőre a pontos terveket még nem árulták el, viszont minden érdeklődőt szeretettel várnak a lelkes kis csapatukba. @sz = hat