2024. március 19., kedd

Jutalomkirándulás Sopronban

Anyaországi meghívásnak tettek eleget a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai – Legközelebb a Bányai Emlékházban lépnek fel

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai kulturális kiránduláson vettek részt Sopronban. A fiatal szavalók egyben be is mutatkoztak az ottani közönségnek a magyar kultúra napja alkalmából szervezett műsoron. Hajvert Ákos, az egyesület elnöke arról számolt be, hogy az utat jutalomként kapták.

– Tavaly év végén tartottuk a 25. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót, amelynek egyik zsűritagja volt Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója, valamint a ProKultúra Sopron szervezet igazgatója. Ő volt az, aki meghívott 15 fiatalt erről a találkozóról, valamint Barta Júliát és Molnár Krekity Olgát, akiknek van egy közös verses estjük. A fiatalokat arra kérte, hogy egy-egy szöveggel járuljanak hozzá a soproni magyar kultúra napjához. Emellett egy négynapos kulturális kirándulást ajánlott fel, amely felölelt színházba járást, Sopron és környékének megtekintését, könyvbemutatót, wellnessezést stb. – számolt be Hajvert, aki hozzátette, hogy nem tudta az összes meghívott vállalni az utat, mivel csak olyanok mehettek, akiknek van védettségi igazolványuk. Így csak 11 fiatal vágott neki az útnak, és Molnár Krekity Olga is lemondta, egészségügyi okok miatt.
Az úton részt vevő fiatalok Bácsfeketehegyről, Kishegyesről, Topolyáról és Zentáról érkeztek, és rögtön az első este Fenyvesi Ottó vajdasági származású íróval, költővel tartottak irodalmi estet – mondta el az egyesület elnöke. A rá következő napon Barta Júlia mutatkozott be a verses esttel, és Hajvert meglátása szerint mindkét program megállta a helyét. Természetesen a vajdasági csapatnak számos kulturális élményben is része volt: megtekintették a Padlás című musicalt, Mrożek Emigránsok című darabját, és az István király című előadás premierjén is részt vehettek. Az elnök hangsúlyozta, hogy mindhárom előadásban szerepeltek vajdasági színészek, így még inkább kiszélesedett a vajdaságiság a soproni magyar kultúra napján.

PÉNTEKEN ÜNNEPSÉG BÁCSFEKETEHEGYEN
A VMVE fiatal szavalói soproni műsorát a hazai közönség is láthatja, ugyanis január 28-án, pénteken ünnepli Kishegyes község a magyar kultúra napját. Ennek apropóján a bácsfeketehegyi Bányai János Emlékházban 18 órától fogják bemutatni a műsort, amely a Percek pillaközén címet viseli – mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy a műsor során Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője mond köszöntőbeszédet.
– Meggyőződésem, hogy nagyon jó úton haladunk afelé, hogy a saját ünnepeinket itt, Kishegyes községben is méltóképpen meg tudjuk ünnepelni. Ezáltal is erősítjük a nemzeti identitástudatot, nemcsak magunkban, hanem a fiatal generációkban is – mondta az elnök.

A soproni út mellett VMVE-nek más aktualitásai is vannak: Az ének megmarad című előadás 2019-ben készült, a békediktátum kapcsán, és a napokban játszották Óbecsén és Péterrévén, a magyar kultúra napja alkalmából. Februárban további két bemutatójuk lesz, nagy valószínűséggel Belgrádban és Újvidéken – tudtuk meg Hajverttól.