2024. április 26., péntek

Műtrágyából nem lesz hiány

Branislav Nedimović: A következő egy hónapban a piac stabilizálódása és a fejtrágya árának csökkenése várható

Közleményben erősítette meg az agrártárca Branislav Nedimović miniszter hét eleji kijelentését, hogy elegendő műtrágyát biztosítottak a tavaszi vetéshez és a búza téli tápanyagpótlásához is, valamint hogy a következő három hétben újabb mennyiség érkezik az országba, amivel összesen 400.000 tonna műtrágya áll majd rendelkezésre. Az NPK komplex műtrágyákból úgyszintén lesz elegendő mennyiség, a termelőknek tehát nincs okuk aggodalomra.

A minisztériumi közlemény szerint Szerbiának „a műtrágyagyártási és -szállítási gondok ellenére is sikerült előteremtenie a szükséges mennyiségű műtrágyát – sok más, különösen a környező országoktól eltérően, melyeknek nincs is ilyen tápanyaguk”. A szaktárca emlékeztet arra, hogy a miniszter két konkrét támogatási intézkedést is bejelentett. Az egyik az, hogy a gazdáknak lehetővé tették kamatmentes kölcsön felvételét több ügyviteli banknál, akár három évre és egyéves türelmi idővel, a másik pedig a műtrágya 10 százalékos behozatali vámjának eltörlése. Utóbbi azokra az arab és távol-keleti országokra vonatkozik, melyekkel Szerbia nem kötött szabadkereskedelmi megállapodást.

Noha az inputanyagok ára 50 százalékkal is drágult, a miniszter hangsúlyozta, fontos tény, hogy a termékek végső ára, például a búzáé 90 százalékkal is emelkedett, s ennek köszönhetően a termelők jelentős haszonra tehettek szert.

Nedimović jelezte, a behozatali műtrágyát rendkívüli ellenőrzésnek vetik alá, hogy elejét vegyék bármiféle visszaélésnek, és semmilyen káruk ne származhasson ebből a termelőknek. Szerinte a következő egy hónapban a piac stabilizálódása és a műtrágya árának csökkenése várható.

A miniszternek a bankkölcsön-lehetőséggel kapcsolatos fejtegetésére, mely szerint „ha a műtrágya 920 euróba kerül, a földművesnek csak 850 eurót kell fizetnie, mert az állam fedezi a kamatot”, a hét elején, mint közöltük, a požarevaci székhelyű Stig termelői társulás azt válaszolta: a gazdák nem kérnek a kölcsönből, ragaszkodnak korábbi követelésükhöz, hogy legfeljebb 650 eurós áron (ami duplája a tavalyinak!) biztosítson az állam műtrágyát.