2024. április 26., péntek

Seničić: A beoltottak kiváltságot élveznek az utazások során

Aleksandar Seničić, a Szerbiai Utazási Irodák Országos Szövetségének (JUTA) elnöke elmondta, jelenleg csak az biztos, hogy könnyebben utaznak majd azok a személyek, akik felvették a védőoltást, írja a Vajdasági RTV.

– Mindenki másnak PCR vagy antigén gyorsteszttel kell rendelkeznie ahhoz, hogy más országokba lépjen. Nem tudom, hogy ez jó-e vagy sem, de minden abba az irányba mutat, hogy az oltottaknak kiváltságaik lesznek a többiekkel szemben – jelentette ki Aleksandar Seničić a PRVA Televízió vendégeként. Hangsúlyozta, meg kell várni, amíg minden ország közzéteszi a saját protokollját, hogy kiderüljön, hogyan lehet majd ezekbe az országokba beutazni.
– Az Európai Bizottság javaslatai nem kötelező érvényűek, így minden EU-tagország meghozhatja a saját szabályait – tette hozzá Seničić.
A külföldre utazni vágyóknak Seničić azt ajánlja, hogy alaposan olvassák el a kívánt országba való beutazás feltételeit. Az ezzel kapcsolatos részletes tájékoztatás megtalálható a JUTA és a Külügyminisztérium honlapján. Seničić arra figyelmezteti a polgárokat, hogy az országon belüli tartózkodás és az átutazás feltételei nem azonosak.
Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha egy ország nem ismer el egy bizonyos vakcinát, mint ahogy Németország nem ismeri el a Sinopharmot, Seničić azt válaszolta, hogy ebben az esetben annak a szerb állampolgárnak, aki Németországba szeretne belépni, PCR-t kell végeznie.
Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója kiemelte, hogy Szerbiában kétféle digitális zöld tanúsítványt adnak ki – Szerbiára és az uniós országokra vonatkozót. Hozzátette, hogy eddig mintegy 414.000 digitális európai tanúsítványt adtak ki.