2024. április 26., péntek

A művészet, természet és technológia szimbiózisa

Január 29-éig látható a szabadkai Kortárs Galéria tárlata

Péntek este tárlatvezetést tartottak a szabadkai Kortárs Galériában, amely középpontjában a képtárnak az az aktuális kiállítása volt, amelynek a természet és a tudomány kölcsönhatása a témája. A kortárs művészet mindenféleképpen a minket körülvevő világra reflektál, és az itt szereplő művészek is olyan égető problémákkal foglalkoznak, mint a klímatudatosság vagy a fenntarthatóság.

A Hybrid Choices: Art, Nature, Technology című kiállításon Újházi Adrienn, Stevan Kojić, Pulai Árpád és Tijana Radenković munkáit állították ki, akik művészeti gyakorlatukban természetes eredetű anyagokkal dolgoznak, bioanyagokat használnak, valamint tudományos és technológiai elveket alkalmaznak művészeti gyakorlatukban, innovatív és autentikus módon. Megközelítésük kísérleti, alkotásaik pedig a természet, a tudomány, a technológia és a művészet szimbiózisát képezik. A művészeket elsősorban az újmédia-művészeti gyakorlatok, a kutatói és interdiszciplináris megközelítés köti össze, valamint olyan témákkal való foglalkozás, mint az ember viszonya a természethez, együttélés a természettel és az ökológiai értékek iránti elkötelezettség. A témák és a problémák, amelyeknek kutatásaikat és munkáikat szentelik, széles skálán mozognak: a biomimikriától kezdve, a bioarton és a bioszonifikáción át, az ökotechnológiai rendszerekig. Újházi Adrienn bioművész egy ambientális installációval mutatkozik be.

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

Pulai Árpád textilművész egy biomimikria elveit felhasználó szőnyeget mutat be. Stevan Kojić már több éve foglalkozik az úgynevezett önfenntartható rendszerekkel, aminek most egy részét láthatják, Tijana Radenković installációja pedig az édenkertnek a hangját próbálja rekonstruálni. A kiállítást Kucor Tamara, a Kortárs Galéria kurátora mutatta be. A különleges tárlat január 29-éig látható.