2024. április 26., péntek

Modern eszközök mai gyerekeknek

A digitális világ tantárgyról tanítói szemmel

Digitális világ címen új tantárgyat vezettek be az általános iskolák első és második osztályában. A 2020/2021-es iskolaévben indult először útjára ez a tárgy, amelynek az a célja, hogy a kisiskolások jobban megismerkedjenek a digitális eszközökkel, valamint segítséget nyújtson más ismeretek elmélyítésében is. A Kreatív iskola kiadásában készült mindkét osztály számára a jól összeállított munkafüzet.
Pecarski Elvira zentai tanítónővel beszélgettünk, aki elmesélte, hogy mielőtt elindult volna ez az új tantárgy, egy online képzésen kellett részt venniük, hogy elsajátítsák az új ismereteket. A sikeres felkészülést követően viszont még sok munka volt hátra.
– Pedagógiai szempontból nem volt egy óriási kihívás, úgy hiszem, könnyen vettem az elém gördülő akadályokat, és sikeresen tudom előadni az óra anyagát a diákoknak. Számomra sem idegen a digitális eszközök használata, hiszen lassan mindenhol ez vesz körül bennünket – mesélte Elvira.


A tanítónő elmondása szerint a könyvet nagyon jól összeállították, jó tanítani belőle. Az alapoktól indul, és részletes utasításokat tartalmaz a diákoknak, valamint az anyagok mennyisége pontosan annyi, amennyi belefér egy tanítási óra 45 percébe. Fontos még azt is hozzátenni, hogy a tanítónő szerint megfelel a gyerekek érettségének és előzetes tudásának is.
– A gyerekek számára nagyon egyszerűek a feladatok az elején, ez annak is köszönhető, hogy nagy előtudással érkeznek az első osztályba. Használják otthon a szülők leselejtezett telefonját, játszásra, videónézésre, vagy épp az okostévén böngésznek. Emiatt rögtön sikerélményhez jutnak már az elején, ami nagyon fontos. Nagyjából 10–15 százalék segítséget kellett nyújtanom nekik a kezdetekben, minden mással tisztában voltak. Ez egy lényegre törő tantárgy, fokozatosan vezeti be őket a digitális eszközök sokaságába, például a témák között szerepel az is, hogy milyen eszközöket használnak a családban otthon, továbbá felhívja a figyelmet a közösségi oldalak biztonságos használatára, vagy hogy milyen személyes adatokat ne adjanak meg magukról ezeken a portálokon – folytatta a tanítónő.
Elvira kiemelte még, hogy a könyv rávilágít arra, milyen távolságról ajánlott a számítógép monitorját nézni, milyen a helyes testtartás, ha a gép előtt ülünk, valamint arra is, amikor a testünk jeleket küld nekünk, hogy ideje abbahagyni a telefon vagy a képernyő bámulását, például ha ég a szemünk, vagy elkezd fájni a fejünk.


– A gyerekek nagyon élvezik ezeket az órákat, igaz, csak heti egy alkalommal szerepel a tantervben. Nekem elsős osztályom van, akiknél az írás és olvasás még nehezebben megy, de szerencsére a könyvben rengeteg olyan feladat van, ahol rajzolni, ragasztani vagy épp kivágni kell valamit, és ezek segítségével megoldani a feladatot. Ahogy haladunk előre a tananyaggal, egyre komolyabb témákhoz érünk. Sorra kerülnek a QR-kódok is, hogy ezek segítségével például hogyan lehet egy könyvet megtalálni a világhálón, vagy hogyan tudunk egy digitális könyvtárban barangolni. Továbbá, a digitális és mindenféle elektronikai hulladék tárolása és elszállítása is szóba kerül, ami fontos környezetvédelmi szempontból, valamint arról is szó esik, hogy miként tudják megóvni a készülékeiket – mondta Elvira.
A tanítónő úgy véli, ez a tantárgy megtanítja a gyerekeket a tudatos gondolkodásra és a lépésről lépésre haladás elvének az alapjaira, valamint a problémamegoldásra is. Az óra végén a diákok különböző emojikkal (hangulatjelekkel) tudják értékelni az aznapi anyagot, a szerzett tudás mennyiségét és magát az órát. Lényeges, hogy a gyerekek aktívak legyenek ezeken az órákon, véleményt tudjanak formálni, hozzászóljanak a témához.
– Szeretnének mindent rögtön kipróbálni, ha valami újat tanulunk, de egyelőre még nem hozattam be velük a telefont az iskolába. Igyekszem felhívni a figyelmüket minden fontos dologra, és rámutatni arra, hogy a későbbiekben az itt megszerzett tudást majd kamatoztatni tudják. Például más tantárgyak tanulásában is segítségükre lehetnek az itt elsajátított ismeretek, hiszen részletesebben és mélyebben utánanézhetnek az okoseszközök segítségével bizonyos anyagoknak, mivel a világhálón szinte minden megtalálható – fogalmazott a tapasztalt pedagógus.
A digitális világ tantárgyon belül nemcsak a telefonokkal, táblagépekkel és számítógépekkel foglalkoznak, hanem mindenféle háztartási eszközzel, úgymint a mosógép, szárítógép, ugyanakkor a televízióról is tanulnak dolgokat.
Második osztályban a témakörök szinte ugyanazok, mint az elsőben, de nagyobb mélységekig tárgyalják. A digitális társadalom témakörben az online oktatás, a digitális tankönyvek, digitális képek készítése és szerkesztése és az internet használata kerül feldolgozásra. Foglalkoznak az online oktatás választható platformjaival, hangsúlyozva, hogy minden iskola kiválasztja a saját oktatási platformját, és azt részletesebben dolgozzák fel. Fontos kiemelni, hogy második osztályban a digitális világ című tantárgy záróosztályzatát már beleszámolják az átlagba is.
– Nagyon sokat jelentene a tanulóknak, ha az iskolában elérhető lenne néhány táblagép is, mindenesetre ez egy nagyon jó tantárgy, ebben a digitális eszközök használatára kiéleződött világban – fogalmazott a tanítónő.
Elvira úgy gondolja, hogy ez a generáció már a régi eszközökkel kevésbé tudna boldogulni, de ez természetes, hiszen ők már a modern világ gyermekei.
A szülők szempontjából is fontos ez a tantárgy, mivel valószínűleg mindenki felhívja a figyelmet otthon a túlzott számítógép-használat és tévénézés káros hatásaira, viszont a részletekbe nem mennek bele. Az iskolai órákon pedig kitérnek azokra a bizonyos részekre, amelyekre leginkább szükségük van a diákoknak. Nagyon fontos, hogy megtanulják okosan és biztonságosan használni ezeket az eszközöket, és hogy hogyan lehet őket a mindennapokban hasznossá tenni.