2024. április 26., péntek
TEMERIN

Megtelt borkedvelőkkel a Sportcsarnok

A hétvégén megtartották Temerinben a már hagyományosnak számító Vince-napi Nemzetközi Borfesztivált és Borkóstolót. Az esemény, mely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, továbbra sem veszített népszerűségéből. A borversenyre ez alkalommal 523 bormintát neveztek be. A minták most is több országból érkeztek. A hazaiak mellett magyarországi, romániai, szlovákiai és horvátországi termelők is eljöttek italaikkal. Az ízletes nedűket tizennégy csoportból álló bírálóbizottság értékelte és osztályozta. Mint kiderült, a múlt évben elkészült borok kitűnőnek bizonyultak, ugyanis 23 nagy aranyérmet, 185 arany-, 157 ezüst-, 110 bronzérmet és 48 elismerést osztottak ki a termelőknek. A borverseny idei nagy vándorserlegét az inđijai Langov Podrum tulajdonosa, Saša Lang nyerte meg 2021-es Chardonnay borával.

Kovács Róbert, a Temerini Kertbarátkör elnöke elmondta, a szervezőket örömmel tölti el, hogy a rendezvény ezúttal is sikeresnek mondható.

– Tavaly kerültem az egyesület élére. Előtte az alelnöki és titkári szerepet töltöttem be, így eddig is kivettem a részem a borverseny szervezésében. Az idén több felelősség hárult rám, kihívásokkal teli volt a szervezés időszaka. A legnagyobb akadályt a koronavírus jelentette, de ennek ellenére megtarthattuk az idei fesztiválunkat. Minden évben a szomszédos országokból érkező borbírák elhozzák a környékükön begyűjtött bormintákat is. Az idén kevesebb bíra és kevesebb borminta is érkezett, hiszen a vírus miatt sokan nem tudtak eljönni – mondta az egyesület elnöke, aki hozzátette, nemcsak Szerbiában, hanem határon kívül is híres a temerini borkóstoló.

Az egyesület pedig mindenképpen szeretné továbbvinni az elődeik által megálmodott szép hagyományt.