2024. április 26., péntek

Mesésen teltek a napok

A horgosi művelődési ház programjai

A horgosi Művelődési Ház rendszerint gazdag programokat kínál. Így volt ez a téli szünetben, és így lesz az előttünk álló időszakban is. Sós Nóra, a Művelődési Ház koordinátora számolt be a már lezajlott és az elkövetkezendő eseményekről.

A téli szünetben milyen programok voltak a legnépszerűbbek?

– A 6–11 éves korosztály számára Mesés téli napok címmel hirdettünk foglalkozást a József Attila Könyvtár horgosi fiókkönyvtárában, ahol mindennap egy-egy mese köré építettük fel a foglalkozásokat. Így került sor a pöttyös, számos, állatos és babos napra. A gyermekek nagyon élvezték ezeket a délelőttöket, melyek célja a téli szünidő tartalmas időeltöltése, a mesehallgatásra való ösztönzés, az érdeklődés felkeltése az olvasás iránt, az anyanyelvápolás és a közösségi élmény volt. A napok során több alkalommal feladatokat, rejtvényeket kellett megoldaniuk, ugyanakkor bábokat, babzsákokat, álarcokat is készítettünk. Érdekességnek számított, hogy a tematikus napokon az uzsonna is valamilyen formában kapcsolódott az aktuális meséhez.

Milyen korosztály kapcsolódott be a szórakozásba?

– Egy-egy napon huszonnégy gyermekkel foglalkoztunk, akik családokban dolgoztak, és pontokat gyűjthettek a feladatok során. A családokba sorolás alkalmával fiatalabbak és idősebbek, óvodások és kisiskolások is kerültek a családba. A gyermekeknek tetszett, hogy egymástól tanulhattak, együttműködve végezhették el a feladatokat.

Jelenleg milyen programokban lehet részt venni Horgoson?

– A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából Horgoson 2022-ben is kétheti rendszerességgel Ringató foglalkozásokat szervezünk a kisgyermekes családok nagy örömére. 35–40 perc énekes, zenés foglalkozások ezek, ahol a szülők a gyermekkel együtt tanulhatnak, szórakozhatnak. Január végén a magyarkanizsai származású Hugyec Anikó Túl kevés idő című könyvének bemutatójára kerül sor a Művelődési Ház színháztermében.

Mire mutatkozik legnagyobb igény?

– Ezt nehéz megfogalmazni, hiszen rohanó hétköznapokat élünk, és sokszor nehéz a szabadidőnkből egy-egy órát szórakozásra, kultúrára fordítani. A kínált programoknak közösségmegtartó erejük van, hiszen a legkisebbek és a legnagyobbak is találhatnak kedvükre valót. Tavaly több fotókiállítást, könyvbemutatót, gyermekfoglalkozást tartottunk, ugyanakkor pályázati felhívásokat is közzétettünk. Ezenkívül sorra megemlékeztünk nemzeti ünnepeinkről, könyvvásárokat tartottunk, fiatal tehetségekkel beszélgettünk, úti beszámolókat hallhattunk, a karácsonyi kavalkád alkalmával pedig mesejátékban is volt részünk. Azt hiszem, településünk viszonylatában a havi két-három, olykor öt programajánló kielégíti az igényeket.

Hogyan lehet felkelteni a gyerekek és a felnőttek érdeklődését?

– A gyermekek szinte mindenre fogékonyak! Jól bizonyítja ezt a nyári táborhét, melyen hagyományőrzéssel és régi mesterségekkel ismerkedhettek meg, valamint a délutáni gyermekfoglalkozások, a mesés napok is népszerűek voltak. A kézműves-foglalkozások mindig megmozgatják a gyermekeket, családokat. Ahhoz, hogy a programokról időben értesüljenek, nélkülözhetetlen a jó együttműködés a Napraforgó Óvoda óvodapedagógusaival és a Kárász Karolina Általános Iskola munkatársaival. A felnőttekkel nehezebb dolgunk van, hiszen sokan csak a jól megszokott eseményeket várják, s nehezebben nyitnak az új kezdeményezésekre, ennek ellenére igyekszünk megmozgatni a közösség összes tagját.

Miket terveznek a közelebbi és távolabbi jövőben?

– Februárban falufarsangra várjuk a télűzőket, ahol szórakoztató játékokkal, táncházzal készülünk a Bartók Béla Magyar Művelődési Központ tagjaival és a Kamrás zenekarral. Folytatódik az Úti beszámoló sorozatunk, ahol vendégeink a Kecsenovity testvérek lesznek, és vajdasági érdekességekről, látnivalókról számolnak be. A torkos csütörtök után Horgoson megtartjuk a Torkos szombatot, ahol a hagyományos disznóvágásé, a finom falatoké és italoké lesz a főszerep. A helyszínen kedvező áron megvásárolhatóak lesznek a frissen készült, sült falatok, farsangi fánk. A program egyben jótékony célt is szolgál. Márciusban falunapot ünnepelünk, majd a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó programokkal készülünk. A megkezdett munkát ezután is lelkesen, elhivatottan folytatjuk!

Nem csak horgosiaknak szólnak a rendezvények, várják a távolabbiakat is? Miért érdemes ide ellátogatni?

– Úgy vélem, az év minden szakában aktuális programokat kínálunk, így érthető, hogy mások is megfordulnak nálunk, aminek kifejezetten örülünk, hiszen továbbviszik településünk jó hírét. Egyes kezdeményezéseink pontosan ezzel a céllal jöttek létre, hogy bemutassuk Horgost, a falu értékeit, nevezetességeit. Igyekszünk a programjaink által minél több horgosit is bemutatni (fiatalokat, művészeket, utazókat) és megszólaltatni.