2024. április 26., péntek

Eladták a nagybecskereki vízgyárat

Tizennyolc éve nincs vezetékes ivóvíz a közép-bánáti városban – Arab kézre került ez a létesítmény is

A nagybecskereki vízgyárat, közvetlen egyezség útján 417 millió dinárért (az eredetileg felbecsült értékének a feléért) megvette a belgrádi Pannonian water Kft. A hírt megerősítette Dragan Nikolić bírósági végrehajtó. Ez volt a harmadik eladási kísérlete a 2016-ban megépült kapacitásnak, amelynek a beüzemeltetése mindmáig nem történt meg.

A bírósági végrehajtó közölte, hogy a vízgyár zálognyilatkozat alapján kapott új tulajdonost. Az adósságtörlesztésnél elsőbbséget élvez az Erste Bank, a vízgyár megépítőjének a fő hitelezője. Egyébként az elmaradt bérek miatt a gyárat néhány dolgozója is beperelte. A végrehajtó szerint a dolgozókat kártalanítani lehet majd a gyár egyéb vagyonából. Tekintettel arra, hogy több eljárás is folyamatban van, a vízgyár teljes vagyonát leltárba vették és majd eladják.

A Pannonian water vállalatot 2021. november 3-án alapították, száz dináros alaptőkével. A tulajdonosa az Emserb Water FZE társaság az Egyesült Arab Emírségekből.

Nagybecskerek Város szennyvíztisztítóját is egy Egyesült Arab Emírségekből érkező társaság fogja megépíteni. A szerződést államközi megegyezés után írták alá 2020 végén, a munkálatok pedig az idén kezdődnek meg.

Az eladás híre egy dicstelen jubileum napjára érkezett, ugyanis a magas arzéntartalom miatt, pontosan 18 évvel ezelőtt, 2004. január 20-án, tiltotta meg a tartományi egészségügyi felügyelőség a nagybecskereki vezetékes víznek az emberi fogyasztásra való használatát. Nem tudni, hogy a dicstelen évforduló kapcsán elhangzik-e majd valamilyen hivatalos információ az illetékesek részéről, akár önkormányzati, akár magasabb szinten. Az eddigi tapasztalatból ítélve nemigen várható bármilyen megnyilvánulás. A nagybecskereki vízgyár építése 2016-ban kezdődött. A munkálatokat addig példátlan publicitás kísérte: térfigyelő kamerák segítségével egyenes adásban lehetett követni a mesterek munkáját. A beruházó pedig az olasz Zilio társasághoz kötődő konzorcium volt, bár az akkori törvényszabályok nem engedték, hogy magánvállalatra bízzák egy városnak a vízellátását. Aztán a törvényt megváltoztatták, a beruházó pedig azt ígérte, hogy évi 6,5 millió köbméter vizet biztosít, melynek köbmétere 28 eurocent lesz. Már akkor voltak szakemberek, akik azt állították, hogy a kapacitás képtelen megfelelő mennyiségű vizet megtisztítani és a szabványoknak megfelelő minőségű vizet biztosítani. A jóslatuk sajnos beigazolódott. Aztán a vízgyárban történt (egy évvel ezelőtti) robbanás után végérvényesen lemondtak a beüzemeltetéséről.

A beruházás hitelezője az Erste Bank megpróbálta eladni a kapacitást. Először 834,7 millió dinárért kínálták, másodjára már ennek az összegnek a feléért is odaadták volna. De egyik alkalommal sem volt érdeklődő. Harmadjára már közvetlen egyezség útján próbálták eladni, most már sikeresen a belgrádi Pannonian water Kft.-nek.

2021 novemberében Ana Brnabić kormányfő kijelentette, hogy egy potenciális befektetővel tárgyalnak, aki megvenné a becskereki vízgyárat. Azt is közölte, hogy a kormány kész támogatni a városi vízvezetéknek a felújítását, mert a nélkül nem juthat el a háztartásokba a megtisztított ivóvíz. Azóta sem történt semmi.

A fentiekből ítélve az illetékesek továbbra is a köz- és magánszféra közötti partnerségben látják a megoldást.