2024. április 26., péntek

Az ausztrál bíróság megindokolta Đoković fellebbezésének elutasítását

Nyilvánosságra hozta az ausztrál Szövetségi Bíróság a Novak Đoković-ügy minden részletét. Ebben azt is leírják, hogy milyen érvek szóltak amellett, hogy Alex Hawke ausztrál miniszter a teniszező kitoloncolása mellett döntsön.

Leírták: végzetes volt az, amikor a világelső sportoló elment egy lapinterjúra, tudván, hogy koronavírussal fertőzött. Később Đoković is belátta, hogy ez hiba volt, azonban akkor nem szerette volna felbőszíteni az újságírókat. Az interjú alatt végig maszkot viselt, amelyet csak akkor vett le, amikor fotózták, írta Instagram közleményében Đoković.

Hawke számára ez felelőtlen viselkedés volt, főleg egy olyan személytől, akire felnéznek, a viselkedésével pedig hasonló hozzáállást válthat, egyebek mellett azt is, hogy viselkedésével arra buzdítja a polgárokat, hogy ne oltsák be magukat.

A bírósági dokumentumban, amelyet ma hoztak nyilvánosságra, azt is leírják, hogy Alex Hawke miniszter a diszkréciós jogát használta fel arra, hogy kitoloncolja Đokovićot, azonban azért késett a döntés, mert részletes dokumentációt készítettek ennek az alátámasztására.

– 2022. január 14-én a miniszter kihasználta a saját megbízását ahhoz, hogy eltörölje a vízumot a 133C(3) bekezdés szerint. A miniszter aznap levelében tájékoztatta Đoković urat erről a döntésről, amelyhez tízoldalas magyarázatot is adott – áll a közleményben.