2024. április 26., péntek

Udovičić: Az omikron a járvány vége, vagy az újabb fellángolása?

Dr. Ivo Udovičić, a karaburmai Covid-kórház parancsnoka a Szerbiai RTV-nek elmondta, hogy a kórház megtelt, és egy nap ugyan annyi személyt engednek haza, mint amennyit felvesznek.

– Főleg az idősebb korosztályról van szó, minden második páciens 70 évnél idősebb. A legtöbb betegünk oxigént kap, azonban kisebb a nyomás az intenzív részlegen – mondta a parancsnok.

Hozzátette, hogy az újév után nagy volt a nyomás a Covid-rendelőkön, azonban a második hét után megnőtt a kórházi esetek száma is.

– Nőnek a számok a Batajnicán is, azonban a kisebb kórházak, mint amilyen a miénk is, már megteltek. Nem tudjuk, hogy mi vár ránk a következő időszakban. A legrosszabb szakaszához érkeztünk a jelenlegi hullámnak – mutatott rá Udovičić.

Kiemelte: a Karaburmában kórházba került betegek átlagéletkora azt mutatja, hogy elkezdődött az a szakasz, amikor az idősek fertőződnek meg.

– Az idősek szempontjából ez a társadalom és a fiatalok felelőssége is, mert egyre több az intenzív osztályon fekvő, kórházi kezelésre szoruló idős ember – hangsúlyozta.

Megemlítette, hogy az omikron törzsnek vannak jó tulajdonságai, de rossz, hogy Európa legelöregedettebb nemzetei közé tartozunk, valamint azt, hogy Szerbiában Európához képest alacsony a kollektív immunitás szintje.

Hozzátette: a millió dolláros kérdés az, hogy az omikron a járvány végének a kezdete vagy egy új szakasz fellángolása.