2024. április 26., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

A nagycsaládosok lakhatóságát 250 millió dinárral támogatják

A tartományi kormány tegnapi ülésén meghatározta a Vajdaság 2022. évi költségvetésének átütemezéséről szóló javaslatot, amely a jelenlegi költségvetést 729,5 millió dinárral, azaz összesen 89,14 milliárd dinárra növeli.

Az ülésen elhangzott, hogy a 2021-es költségvetési év végén 1,46 milliárd dinárral nagyobb összeget utaltak át a jelenlegi 2022-es költségvetésben szereplő összegnél. Ezzel a módosítással a források egy részét hitelfelvétel helyett a vajdasági jégvédelmi rendszer automatizálási projektje utolsó szakaszának megvalósítására szánják. A források másik része pedig a jelenlegi költségvetési tartalékba kerül, és a különböző szociális területeken felmerülő igényeknek megfelelően használják fel.

Az ülésen döntés született arról is, hogy az idén 250 millió dinárt különítenek el a Vajdaságban élő három- és négygyermekes családok lakáskérdésének megoldására, valamint életkörülményeinek javítására. A támogatásra azok a családok jogosultak, amelyekben 2022. január 1-jétől a pályázat kiírásáig megszületik a harmadik vagy a negyedik gyermek. A becslések szerint mintegy 230 családnak segítenek majd. Meghatározták a harmadik és negyedik gyermek után járó munkanélküli anyák anyasági segélyének havi összegét is, mely 15.000 dinár lesz. A támogatási intézkedésre 240 millió dinárt terveznek, és várhatóan 1400 édesanya lesz jogosult segélyre.

Az idén az in vitro megtermékenyítési eljárást 240 ezer dinárral, a krio embriótranszfert 100 ezer dinárral támogatják. Ezekre az intézkedésekre összesen 50 millió dinárt különítenek el. A becslések szerint mintegy 170 pár élhet a támogatás lehetőségével.

A mandátum lejárta miatt a tartományi kormány felmentette a Szerb Nemzeti Színház jelenlegi vezetőjét, Zoran Đerićet. Helyette Aleksandar Stankovot, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának jelenlegi igazgatóját nevezték ki. Stankov az elmúlt öt évben sikeresen vezette a hazai és nemzetközi színtéren is a kiemelkedő teljesítményt nyújtó Operatársulatot.