2024. április 26., péntek

Már nem csupán mesterekből van hiány

Hatvan százalékkal nőtt a munkások iránti kereslet országunkban

Szerbiában egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. Az ország egyik legnagyobb munkaközvetítő portáljának kimutatása szerint tavaly 61 százalékkal több állásajánlatot jelentettek meg, mint 2020-ban. Az adatok szerint 2021-ben 67.284 munkalehetőség közül választhattak azok, akik állást kerestek. Ugyanakkor a munkakeresők száma csupán 6 százalékkal nőtt a világjárvány kezdetének évéhez képest: tavaly 241.636-an kutattak a Poslovi Infostud portálon megjelent állásajánlatok között.

Az emberek legtöbbször az eladói, az adminisztrációs, a szállítói és az IT-szektor hirdetései között böngésztek – mutatott rá a munkavállalók érdeklődésére Miloš Turinski, a portál szakembere. Ugyanakkor kiemelte, hogy a munkaadók a kereskedelem, az IT-szektor, a gépipar, az adminisztráció és a szállítás területén jelentették meg a legtöbb ajánlatot. Eladókat, sofőröket, raktárosokat, értékesítőket és telefonos ügyintézőket keresett a legtöbb álláshirdető tavaly országunkban – sorolta a legkeresettebb munkákat Miloš Turinski. A szakember kiemelte, hogy a legnehezebben azok a munkaadók találtak alkalmazottakat, akik a közepes végzettségű szakemberek iránt kutattak: a mesterségek közül nagy hiány van szakácsból, pincérből, konyhai segédmunkásból, fodrászból, autómechanikusból, asztalosból és takarítóból – ismertette a Poslovi Infostud kimutatását a portál képviselője.

A nyilvánosságra hozott adatokkal egyezik a Szerbiai Munkáltatók Uniójának (UPS) felmérése is. A munkaadók visszajelzése szerint a szerb munkapiacon nagy számban jelennek meg olyan diplomák, amelyek használhatatlanok – nyilatkozta a Biznis.rs hírportálnak Svetlana Budimčević, az UPS munkatársa. A szakember kiemelte, hogy a fiatalok sokszor szembesülnek azzal, hogy a végzettségük iránt nincs kereslet Szerbiában, így átképesítésre kényszerülnek. Ezen a ponton azonban a legtöbb ifjú mégis a külföldön való boldogulást választja, ahol gyorsabban elvégezheti az átképesítést, és könnyebben jut álláshoz is – magyarázta Svetlana Budimčević.

Az UPS munkatársa emlékeztetett arra is, hogy a problémát a duális képzésről szóló törvény meghozatalával igyekezték orvosolni az állami szervek. A munkapiaci követelményekkel összhangba hozott szakképesítés azonban hosszú távú megoldás, amely csak évek múlva hoz kézzelfogható eredményeket. A munkaerőhiány égető problémáját jelenleg olyan átképesítési lehetőségekkel lehetne megoldani, amelyek által a fiatalok és a munkanélküliek gyorsan és eredményesen tudnának váltani az iskolai végzettségükről a hiányszakmákra – hangsúlyozta a szakember.