2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Az alsósok biztosan a tantermekben maradnak

A járványmutatók szinte mindegyike tovább rosszabbodott

Habár az arra felhatalmazottaknak szerdán kellett volna megerősíteniük, hogy jövő hétfőtől milyen oktatási modell szerint járnak iskolába a diákok, Branko Ružić oktatási miniszter az egyeztetés után nem jelentett be általános döntést. Mint azt a Danas napilap szerint a VRTV-nek nyilatkozva kifejtette, annyi biztos, hogy a második félév kezdetét nem halasztják el – eddig csupán Vajdaságban fejeződött be a diákok számára a téli szünidő. A B92 összeállításában mindehhez hozzáteszik, hogy Ružić szerint az általános iskolák alsós diákjai számára biztosan a jelenléti oktatást szervezik meg, a középiskolások számára pedig a kombinált oktatási modellt. Az általános iskolák felsős diákjainak a vonatkozásában ma döntik el, hogy melyik osztályok számára szervezik meg a tantermi, és melyikeknek a kombinált modellt, vagy a távoktatást – tette hozzá, mondván, hogy az illetékesek együttes ülésén az egészségügyi válságstáb egészségügyi szakértő tagjai, de a szakmai egyesületek is kifejthették a véleményüket.
Valamivel korábban a járványhelyzet kapcsán Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár a Happy tv-nek nyilatkozva közölte, hogy egyelőre az ad okot a bizakodásra, hogy a napi esetszámhoz képest nem növekszik drasztikusan a kórházban elhelyezett Covid-páciensek száma. Đerlek szavai szerint nagyjából a páciensek 6 százalékát kell kórházban elhelyezni – a múlt heti hivatalos nyilatkozatok értelmében akkor a fertőzöttek 1,5-2 százaléka került kórházba.
Đerlek becslése szerint a következő 3-4 hétben biztosan tovább növekszik az esetszám.

Tegnap is tömegesen teszteltette magát a lakosság. A felvétel Belgrádban készült (Fotó: Beta)

Tegnap is tömegesen teszteltette magát a lakosság. A felvétel Belgrádban készült (Fotó: Beta)

Mirsad Đerlek azt is elmondta, hogy a Nemzeti Immunizációs Bizottság hamarosan dönt a koronavírus elleni védőoltás negyedik dózisáról.
A Kurir napilapnak nyilatkozva az államtitkár abbéli véleményének is hangot adott, hogy az omikron-variánssal a szerbiai lakosságnak nagyjából a háromnegyede fertőződik meg.

NEM MINDENKI OPTIMISTA
Elkezdett növekedni a súlyos klinikai kórképpel kezelt páciensek száma – ezt Ljiljana Timotijević tüdőgyógyász és a belgrádi tüdőgondozó igazgatója mondta. Az SZRTV vendégeként csalódottságának adott hangot, amiért „két éve tart a járvány, de a többség továbbra sem ismerte fel a koronavírus, illetve az azzal való fertőződés hosszú távú következményeinek a veszélyét".
– Megfigyeltük, hogy az elmúlt napokban több olyan pácienst vizsgálunk meg, akiknél a tünetek súlyossága megköveteli a kórházi gyógykezelést. Egyre többen jelentkeznek lázzal, légzési nehézségekkel és egyoldalú vagy kétoldalú tüdőgyulladással. Ezek a páciensek elsősorban idősebb, társult megbetegedésben szenvedő személyek. Nem mondanám, hogy ez a variáns megfázásszerű betegséget okoz. Ennek a hullámnak a kezdetén a legtöbb páciens elsősorban fiatal személy volt, ők mindenekelőtt a szilveszteri bulik alkalmával fertőződtek. Őket követően elkezdtek az idősebbek fertőződni. A legtöbb páciens oltatlan – taglalta Timotijević.

HIÁNYZIK A DINAMIKA
Dragan Delić infektológus nem tartja megfelelőnek a jelenleg hatályos járványintézkedéseket. Mint a Danas napilapnak nyilatkozva kifejtette, megalapozatlanok és veszélyesek a kijelentések, hogy az omikron-variáns csak enyhe kórképet generál, szerinte egyelőre az epidemiológusok sem tudják pontosan felmérni, hogy milyen irányban alakul a helyzet. Jelenleg az az egyik legnagyobb gond, hogy a fertőzöttek egy részénél semmilyen tünet nem alakul ki, ők azonban „szabadon sétálnak és terjesztik a vírust".
– Az egészségügyi rendszerre hatalmas teher nehezedik, nemcsak az esetszám okán, hanem azért is, mert az egészségügyi dolgozók körében magas a fertőzöttségi arány. A válságstáb minderről hallgat és elmulasztja meghozni a megfelelő döntéseket. A világ legtöbb országában dinamikusak a járványintézkedések, a helyzettől függően rendelik el, majd függesztik fel azokat. Az is kérdés, hogy miért álltunk meg a 48 százalékos átoltottsági aránynál. Ki a felelős ezért? – fogalmazott Delić.

A pozitivitás aránya 47,5 százalék
A szerdai hivatalos járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 17.318 új fertőzést jegyeztek az országban, 36.434 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 47,5 százalék – egy nappal korábban 45,3 százalék volt. Hivatalosan a vizsgált egy napban 28 Covid-páciens hunyt el, 13.152 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2619 Covid-pácienst gyógykezelnek, 112-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 4012 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 1078-at.
A szülészeten fertőződött meg?
A Leskovaci Közkórházban megerősítették, hogy egy kilencnapos csecsemő fertőződött meg a koronavírussal. Nebojša Dimitrijević, az intézmény igazgatója a B92 hírösszeállítása szerint azt mondta, hogy a gyermek világra jövetelének a pillanatában sem az anya, sem a csecsemő nem volt fertőzött, később mutatták ki az újszülött szervezetéből a vírus jelenlétét. Az igazgató szavai szerint a kisbaba állapota jó.
A Kurir napilap összeállítása szerint az igazgató egy nappal korábban azt mondta, hogy a kórház nőgyógyászati osztályán 15 egészségügyi alkalmazott fertőzött, tegnap azonban nem kívánt a pontos számokról nyilatkozni, kiemelvén, „hogy az említett szám állandóan változik".