2024. április 26., péntek

Konszenzus nélküli előrelépés

Reakciók: Nemcsak az igazságügy reformjáról szólt a vasárnapi népszavazás

A vasárnap lezajlott alkotmánymódosító népszavazás kapcsán továbbra is eltérő vélemények hangzanak el itthon és külföldön is. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerbiai jelentéstevői pozitív hangnemet megütő jelentést adtak át az igazságügyi előírások módosításának jóváhagyása kapcsán, s azt állapították meg, hogy Szerbiában alacsonyabb lesz a politikai nyomásgyakorlás az igazságügyi rendszerre a népszavazás eredményeinek köszönhetően, s üdvözölték a végkifejletet. Mint a jelentés megállapítja, az Európa Tanács már huzamosabb ideje szorgalmazza a változtatások megejtését Szerbiában, melyek most teljes mértékben tiszteletben tartják a Velencei Bizottságnak az ajánlásait is. Megjegyzi a jelentés ugyanakkor azt is, hogy a szerbiai társadalom nagy demokratikus kihívások előtt áll, polarizáltnak számít, meghatározza annak ténye is, hogy az ellenzék jelenleg nem része a parlamenti munkának, ezért nem sikerült kialakítani az alkotmányos változások köré egy átfogó társadalmi konszenzust, s prioritáskérdésként kezelni az igazságügy témakörét. Arra szólították fel a szerbiai vezetőséget, hogy erősítse meg az igazságügy függetlensége iránti elkötelezettségét és hozza meg a népszavazás eredményével összhangban szükségessé vált törvényeket, előírásokat is.

Szerbiában továbbra is leginkább politikai üzenetek hangzottak el a népszavazás kapcsán. Ana Brnabić kormányfő szerint a referendum azt bizonyította, hogy mindenki, aki meg akarja dönteni Aleksandar Vučićot, készen áll félretenni a különbségeket, s szövetkezni egymással, ez a vasárnapi véleménynyilvánítás fontos tanulsága. Az ellenzék soraiból továbbra is olyan információk érkeznek, melyek a népszavazás szabályosságát vitatják. Saša Radulović, az Elég volt párt elnöke tegnap bejelentette, bűnvádi feljelentést tesznek a választási csalások elkövetése miatt, mert 8150 szavazóhely eredményeinek átvilágítása után arra a megállapításra jutottak, hogy 3932 helyen visszaélések történtek. A bűncselekményen alapuló alkotmánymódosítás jogi értelemben is semmisnek tekinthető – jelentette ki a pártelnök.

Mint ismeretes, a Köztársasági Választási Bizottság arról számolt be, hogy nem érkezett be panasz a megadott határidőben, a szavazatot leadott polgárok 59,73 százaléka támogatta, 39,24 százaléka ellenezte az alaptörvény módosítását vasárnap, amikor is 1.953.711-en voksoltak.