2024. április 26., péntek

Mesterkedés az árakkal

A Versenyvédelmi Bizottság több cégnél szabálysértést állapított meg

Szerbiában a polgárok már évek óta jóval többet fizetnek a televíziókért, a hangberendezésekért, számítógépekért és más elektronikai eszközökért, mint az Európai Unió más országaiban –  írja a Danas napilap. A nagykereskedőknek szintén gondjuk van az árakkal, mivel egy kiskereskedő a kelleténél jobban leszállította egy tévékészülék árát, és ezzel felborult az egyensúly.

A Roaming, a Comtrade, a Gigatron és más cégek négy éven át mesterkedtek az árakkal. Ez derült ki  a Versenyvédelmi Bizottságnak (KPC) az érintett piacon folytatott vizsgálatából és a versenyt korlátozó két megállapodás elemzéséből. Mindkét esetben további, az értékesítés során való ármeghatározást, vagy más kifejezéssel viszonteladási ár néven ismert szabálysértést állapítottak meg. Az első eset a Comtrade által gyártott Tesla márka forgalmazására vonatkozik, és a KPC megállapította, hogy  a cégnek ilyen megállapodásai voltak többek között  a Gigatron, a Technomania, a Technomedia, az Emmezeta és a XLS céggel. A második esetben megállapították, hogy a Roaming Electronics vállalat, amely magában foglalja a Technomania és a Win Win kiskereskedelmi üzleteket, hasonló megállapodásokat kötött az említett cégekkel.

A Comtrade Distribution vállalatot 34,4 millió dinárral büntették meg, a Technomania céget 5,5 millió, a Gigatront 4,2 millió, a Technomedia centert 1,33 millió, az Emmezeta szerbiai leányvállalatát  690,6 ezer, az XLS céget pedig 575 ezer dinárral. A teljes bírság körülbelül 400.000 dinár. A Roaming Electronics, amely a legnagyobb szórakoztató elektronikai gyártók számos márkájának importőre, 13,66 millió dinár pénzbírságot kapott. Az XLS céget 575 051 dinárral, a Gigatront 4,2 millió, a Technomedia és az Emmezet céget 1,33 millió, illetve 690 613 dinárral büntették. Ez összesen körülbelül 180.000 euró.

A Versenyvédelmi Bizottság több tucat e-mailre hívta fel a figyelmet, melyekben a nagykereskedők határozzák meg a kiskereskedők számára, hogy mennyi legyenek a végső ár, és azt javasolják a kereskedőknek, hogy az oldalukon igazítsák az árakat.

A KPC megindoklása szerint az ilyen versenytorzító magatartás lényege, hogy valamely termék eladója korlátozza vásárlójának szabadságát, hogy további értékesítés során az áru eladójától, vagyis tőle függetlenül, önállóan szabja meg a termék árát saját ügyfeleinek.

Az ármeghatározás az egyik legszigorúbb szabálysértés, mert jelentősen korlátozza a kiskereskedők közötti versenyt, aminek következtében emelkednek a kiskereskedelmi árak, ez viszont károsítja a fogyasztókat.

Az Eurostat 2020. évre vonatkozó adatai alapján Szerbiában elektronikai eszközök ára 16 százalékkal magasabb az EU-s átlagnál, csupán Izland lakosai fizettettek többet a televíziókért, mobiltelefonokért, számítógépekért. Ez ösztönözte a Versenyvédelmi Bizottságot arra, hogy piackutatásba kezdjen.