2024. április 26., péntek

Koktél

Beköszöntött az új esztendő, elmúltak a koktélos-pezsgős ünnepek. Koktélt inni ugyan bármikor lehet, de éppen az ünnepi bevásárlások kapcsán figyeltem fel arra, mi mindenre mondjuk újabban, hogy koktél.

Régebben még nem kiejtés szerinti írásmóddal írták a koktélt, hanem coctail formában. Angol eredetű szó, és úgy tartják, kakasfarok az eredeti jelentése. Ma a koktél írásmód honosodott meg. Elsősorban különböző szeszes italokból és ízesítőkből összekevert vagy összerázott italt jelent. Elkészítéséhez koktélshakert (keverő, rázó) is igénybe vehetünk. Ebből óriási a választék: van rozsdamentes acélból, szigetelt, sok részből álló szett, különböző márkákban.

A koktél szó önmagában is jelenthet egy társasági eseményt, a koktélpartit (coctail party). Ezen a rendezvényen, mint a neve is elárulja, italként főleg koktélokat szolgálnak fel, apró falatok kíséretében, a meghívottak szabadon járnak-kelnek, beszélgetnek egymással, és az egész maximum két óra hosszat tart. A koktél szó a nők körében igen kedvelt koktélruha szó előtagja. A koktélruháról a „kis feketére” gondol minden hölgy, és arra, hogy a kiváló színésznő, Audrey Hepburn csinos alakján milyen kitűnően állt a koktélruha. Persze, nemcsak fekete lehet e jeles öltözék, de minden más színben is el lehet készíteni, fontos azonban, hogy a hosszúsága térd körül legyen.

A koktélról elsősorban az e névvel jelzett különböző italok, illetve ezzel valamilyen kapcsolatban levő rendezvények, helyiségek, eszközök jutnak eszünkbe. Koktélos pohár, koktélbár, koktélbolt, koktélpálcika, koktélos kanál stb. Filmet is készítettek Koktél címmel, még 1988-ban Tom Cruise főszereplésével.

A koktél szónak azonban más jelentései is vannak. Mindenki hallott a fegyverként használatos, igen veszélyes és sajnos házilag is elkészíthető Molotov-koktélról, mely üvegpalackba töltött gyúlékony anyagból áll, és eldobva felrobban. Nemcsak a hadászatban, hanem a gyógyászatban is használják a koktél szó különböző összetételeit, formáit, szókapcsolatait. Van pl. oxigénkoktél terápiás céllal, sőt „bio” zöldbúzafűkoktél is, és különböző növényi eredetű oldatok, krémek, illetve egész egyszerűen a több gyógyszerből álló keveréket is nevezik koktélnak.

Karácsony táján a bevásárlások alkalmából élelmiszerek egy csoportjára lettem figyelmes, melyeket a koktél szóval illettek. Vettünk koktélparadicsomot, koktélvirslit, sőt ajándékba egy kókuszt, mely a mellékelt tájékoztató szerint koktélkókusz volt. Mint kiderült, a koktélparadicsomnak különböző fajtái ismeretesek – a cseresznye, szilva és körte alakú paradicsomok, színük lehet piros, sárga, narancssárga, és szemmel láthatólag ezek igen kis méretűek. Talán éppen a kis méret miatt kapták meg a koktél elnevezést, a koktélpartikon felszolgált pici szendvicsfalatkákra gondolva. A koktélvirsli elnevezésnél is ezt juthat eszünkbe, ugyanis ezek csak a méretükben különböznek a szokásos virsliktől – jóval kisebbek azoknál.

Mi a helyzet vajon a koktélkókusszal? Ezzel a szóval most találkoztam először. Ránézésre mit sem különbözött a megszokott kókuszdiótól. Kibontva az átlátszó csomagolásból, az tűnt fel, hogy kissé előkészítették a fogyasztó számára. Külső burkát megtisztították a rostszálaktól, a tetején három megjelölt hely volt, ahová a mellékelt fapálcikát be lehetett szúrni, és szívószállal a belső nedvet kiszívni, vagy pohárba kiönteni. Kemény burkát a legszélesebb részén egy kicsit bevágták, így könnyebben ketté lehetett választani a két részt. A belső fehér húsát, az ehető részt elég nagy kihívás volt leválasztani a héjról, de két-három órai fagyasztás után ez is sikerült. Ezután már csak a reszelés volt hátra, ami szintén nem egyszerű feladat, mert ez a fehér rész igen kemény. Vajon miért kapta az ilyen módon előkészített kókuszdió a koktélkókusz elnevezést? Nem is kicsi, nem is keverék, és azt is nehezen tudnám elképzelni, hogy koktélpartikon ilyesmivel bíbelődnének. Legfeljebb szép dekoráció lehet, esetleg az elnevezés a népszerű kókuszos koktélok elkészítésére ad ösztönzést.