2024. április 26., péntek

Az új hidakért

Újvidék most már hivatalosan is Európa Kulturális Fővárosa

Napok, de talán inkább hetek óta nagy az izgalom a tartományi székvárosban. Az ünnepi eseménycsokrot mindenképp az a megtisztelés koronázta meg, amelyre tegnap este volt a Szerb Nemzeti Színházban. Ekkor vehette át a város hivatalosan is az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az ünnepi eseményen, a szerb himnusz előadását követően Nemanja Milenković, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány elnöke köszöntötte a vendégeket. Beszélt a város gazdag kulturális múltjátról, és arról, hogy ezúttal bizonyíthatja értékeit Európa előtt, mindezt úgy, hogy egyelőre hivatalosan még nem is tagja az Európai Uniónak. Felszólalását mozgásszínház követte, amelynek során a nézők ráébredhettek a város kulturális sokszínűségére. A Duna folyó motívuma folyamatosan jelen volt a színpadon. Hallhattunk magyar nyelvű operaéneket, dzsessz-zenével kísért avantgardot, mindezt kulturális kódokba csomagolva. A színpadon leggyakrabban előkerülő szimbólum a doboz volt, amelyből a város dinamikája éledt fel.

– A hidak összekapcsolják a távol eső partokat, az embereket, a kultúrát. A híd két partot fog össze, a városnak két újéve, két karácsonya van. Több nemzetiség, több kultúra, mindez Újvidék, a szerb Athén – hangzott el az előadás egyik monológja során.

Az ünnepélyes címátvétel eseményegyüttes keretében az M Stúdió előcsarnokában megnyílt a Vreme i vaseljena (Idő és a világegyetem) című kiállítás, este 20 óra 20 perckor pedig megkezdődött a nagyszabású, szabadtéri Zeniteum: 2022 című előadás a Mihajlo Pupin sugárúton felállított, emeletes színpadon.

Ezt a látványos előadást a szlovén avantgárd művész, Dragan Živadinov rendezésében élvezhettük. Az Európai Kultúra Fővárosa cím hivatalos átadásának napja egybeesett az ortodox szilveszterrel is, vagyis a 7530-as újév várásával. Emiatt csütörtökön esete Újvidék gazdag kulturális programokban fürdött számos bulilehetőséget kínálva.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2022 program keretein belül Újvidék számos programaml várja az érdeklődőket. Az idei évet hosszas felkészülés előzte meg, mely során számos kulturális állomás létesült a város különböző pontján. Ezeken a kulturális állomásokon az idén 3000-nél is több eseményt láthatnak majd az érdeklődők, amelyek során külföldi és hazai előadók emelik magasba a kultúra zászlaját. A redezvénysorozatok célja, hogy a művelődési állomások örökségtovábbító pontokként éljenek tovább a városban, hidakat alkossanak, nyújtsanak otthont, és szolgálják a kultúrát.

Kultúrái naggyá teszik Újvidéket

A színpadi előadásokat követően, Maja Gojković művelődési miniszter is köszöntötte az egybegyűlteket. Szerinte a tegnapi nap egész Szerbia számára jelentős. – Az újvidékiek számára teljesen természetes, hogy városuk az Európai Kultúra Fővárosa, hiszen több száz éve élnek itt eltérő kultúrák. Olyanok, amelyek építik és naggyá teszik Újvidéket. A mai napon hivatalosan is Újvidék városé a közvetítő szerep Európa és Szerbia között, monda Gojković. A miniszter beszédét követően a város hivatalosan is az Európai Kultúra Fővárosa lett. Ekkor adta át Emanuele Giaufret, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője a szimbolikus nyomtatványt Miloš Vučevićnek, Újvidék polgármesterének. – Európa esélyt adott arra, hogy bebizonyítsuk az egész kontinens előtt, hogy Újvidék mekkora kulturális gazdasággal rendelkezik – emlékeztetett a polgármester. Ezt követően felszólalt Ana Brnabić miniszterelnök is, aki a város kiemelkedő kulturális eredményeiről beszélt, valamint arról, hogy milyen módon kell továbbhaladnunk a kultúra fémjelezte úton.

Az idő és a világegyetem

Az idei, Doček elnevezést viselő eseménysorozatot, amellyel az európa kulturális főváros évébe való hivatalos belépést ünnepelték az Idő és a világegyetem elnevezésű multimédiás kiállítás nyitotta meg tegnap délután.

A kiállítás anyagát a talán legnagyobb újvidéki, szerb tudós, Milutin Milanković ihlette meg. Az M Stúdióban megtekinthető tárlat innovatív, 3D-s technológiában és installációkon keresztül mutatja be az időről szóló történetet, valamint az ember, az idő és a tudomány kapcsolatát. A kiállítás szerzői, dr. Dušan Jovović, aki a kiállítás vizuális-művészeti részéért felelt és dr. Aleksandar Petrović, Milanković életének és munkásságának nagy ismerője.

A kiállítást Maja Gojković miniszterelnök-helyettes, művelődési miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő és Nemanja Milenković, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány elnöke nyitotta meg.

– A kiállítás szerzői Milutin Milanković munkásságát vették alapul. A neves, szerb tudós és akadémikus számos tudományterületen ért el eredményeket, így ezzel a kiállítással méltóképpen emlékezhetünk rá. Szerbia és Újvidék az Európa Kulturális Fővárosa címmel olyasmit kap, amivel kevés ország büszkélkedhet. Nagyon sok kolléga dolgozott az elmúlt két évben olyan programokon és projekteken, amelyek gazdagítják kulturális színterünket – mondta az Alap igazgatója.

A tárlat szokatlan, látványos módon illusztrálja az idő fogalmát

A tárlat szokatlan, látványos módon illusztrálja az idő fogalmát

Maja Gojković művelődési miniszter szerint Újvidék, mint Európa Kulturális Fővárosa egész Szerbia kultúrája és fejlődése szempontjából fontos. A komoly előkészületek, valamint az állami, tartományi és önkormányzati beruházások jó előfeltételeket teremtettek ahhoz, hogy Újvidék előkelő helyre kerüljön az Európai kulturális életben. Meggyőződésem, hogy minden, ami e projekten belül történik, számos lehetőséget biztosít a kulturális tartalmak létrehozására és bemutatására – emelte ki Maja Gojković.

Igor Mirović tartományi kormányfő kitért a Múzeum 20 21 projektre is, melynek keretében az év folyamán létrehoznak majd egy modern múzeumot az M Stúdióban.

Igor Mirović tartományi kormányfő megnyitja az Idő és a világegyetem multimédiás kiállítást

Igor Mirović tartományi kormányfő megnyitja az Idő és a világegyetem multimédiás kiállítást

– Ebben a múzeumban a modern technika segítségével mutatjuk majd be a kulturális tartalmainkat. Lehetőségünk lesz Újvidék és Vajdaság filmművészeti, festészeti és zenei eredményeit bemutatni egy helyen. Igyekszünk minden lehetőséget maximálisan kihasználni annak érdekében, hogy jövőre büszkén tekinthessünk vissza erre az évre – mondta a tartományi kormányfő.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke és Dragana Milošević tartományi művelődési titkár is.

A kiállítás mától tekinthető meg, mindennap 10 és 18 óra között, vasárnap és hétfő kivételével. Az egyéni belépőjegy 300 dinárba, a csoportos (öt fő felett) 200 dinárba kerül, míg a családi jegy1000 dinár. A belépőjegyek az M Stúdió jegypénztárában vásárolhatók meg, hét éves korig nem kell belépőt fizetni.

Az újvidéki városháza fényjátékban

Az újvidéki városháza fényjátékban

Forgalomkorlátozás

Az Európa Kulturális Főváros évének kapcsán megrendezett köztéri rendezvény kivitelezése miatt a belvárosban ideiglenesen megváltoztatták a közlekedés menetét. Január 16-áig, azaz vasárnap 20 óráig lezárták a Mihajlo Pupin sugárút egy részét, a gépjárműforgalom előtt, a Žarko Zrenjanin és a Modena utcák kereszteződésétől a Pionír és a Jovan Đorđević utcák kereszteződéséig húzódó útszakaszt. Az elkövetkező napokban zárva lesz a Sonja Marinković és az Ivo Lola Ribar utcák kereszteződése, a Pionír utca, valamint a Jovan Đorđević utca egy része is. A Szerb Nemzeti Színház mögötti közgarázsban pénteken 14 óráig ideiglenesen betiltják a parkolást, valamint az intézmény főbejárata melletti parkolóban is. Ideiglenesen tilos a parkolás az Ignjat Pavlas utcában található nyilvános parkolóban is, akárcsak a limáni Podgorica utcában is néhány parkolóhelyen. n szb