2024. április 26., péntek

Ki a bűnös: a vádlott, vagy a bíró?

Paja Jovanović festményének ügyében hónapok óta egy lépés sem történt

Érdekes fordulatokkal zajlik Nikola Kovačević ügye, aki ellen szabálysértési eljárást indítottak, ugyanis a múlt év júliusában a belgrádi repülőtéren a vámon egy be nem jelentett Paja Jovanović-festménnyel a kezében kívánt átsétálni. Mivel egy 140 ezer euróért vett festményről van szó, emellett Kovačevićnál 15 550 euró készpénz volt (10 000 a bejelentés alá nem eső maximum), más bűncselekmény gyanúja is felmerült. Annak ellenére, hogy három hónapon keresztül Kovačević egyszer sem jelent meg a bíróságon, és a rendőrség sem tudta őt a tárgyalásra bekísérni, a szabálysértési bíró, Đuro Pavlica novemberben elrendelte Kovačević felkutatását, az ügyvédjét pedig értesítette, hogy az ügyfelével szemben a bírósági döntést annak távollétében mondják ki. Ehelyett azonban a bírót „levették” az ügyről – közölte a Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS).

Kovačević Belgrád város kommunális és lakásügyekkel megbízott titkára a CINS információi szerint tavaly júliusban a repülőtér vámján egy nagy zacskóval próbált átsétálni. Amikor a vámosok megkérdezték, hogy van-e bejelentenivalója, nemmel válaszolt. Ezért vizsgálták meg a kezében tartott nagy zacskót. Akkor arra hivatkozott, hogy ha gond van a képpel, akkor ő felkeresheti a biztonsági-információs ügynökésgnél (BIA-nál) dolgozó kapcsolatát is. A vámosok maguk értesítették a kollégáikat, ami után a be nem jelentett, nagy értékű festményt, Paja Jovanović, Stražar (Járőr) című festményét lefoglalták, Kovačević ellen pedig szabálysértési eljárás indult. Három hónapon keresztül azonban hiába kapott több bírósági idézést, azoknak nem tett eleget, és a rendőrség sem találta otthon, így nem tudták bekísérni.

Ivan Ninić ügyvéd a CINS-nek rámutatott, tragikomikusnak ítélte, hogy egy városi funkcionáriust nem tudnak lokalizálni és bekísérni. Ő a rendőség kettős mércéjére mutatott rá ebben az ügyben. Annak pedig, hogy a szabálysértési bíró a vádlott felkutatását rendelte el, majd az ügyvédjét szólította fel, hogy ügyfele vagy jelenjen meg a bíróságon, vagy küldjön írásos kérelmet, különben a távollétében hoz döntést az ügyben, Nikola Kovačević kérvényt nyújtott át a Szabálysértési Bíróságnak, a bíró részrehajlására hivatkozva, s kérte a kizárását. Pavlica ugyanis az ügy lehetséges kimenetele kapcsán nyilatkozott a médiának, a Szabálysértési Bíróság jóváhagyásával. Ebben a nyilatkozatban azt rótták fel neki, hogy csak az esetlges bűnösség esetén felmerülő büntetéseket emelte ki, azt nem, hogy fel is menthetik a vádak alól az érintett személyt. Ninić ugyan rámutatott arra, hogy a bíró csupán a törvényt idézte, mégis ezáltal sugallta a bírósági döntés kimenetelét. Így ítélte meg a Szabálysértési Bíróság elnöke is, Olivera Ristanović elvette az ügyet a kollégájától.