2024. április 26., péntek

A majáktól a robotokig

Időutazó téli tábor zajlik a szabadkai VM4K-ban

A múlt héten informatikai- és kamasztáborra került sor a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban, ezen a héten pedig képzeletbeli időutazáson vehetnek részt a 6–10 évesek, megközelítőleg ötvenen. Ahogyan azt Szakács Tamástól, a VM4K munkatársától hallhattuk, igyekeztek egy sokrétű tábort létrehozni, amely a szórakoztató történelemórák mellett magába foglal játszást, mozgást és kézműves foglalkozásokat is. A programhoz hozzátartozik egy kirándulás és egy bábelőadás megtekintése is. A képzeletbeli időutazás során a gyerekek ellátogattak a maja civilizációba, az ókori fáraók birodalmába, az ókori rómaiakhoz, de megnézik a vadnyugatot és betekintést nyernek a robotok világába is. Visszatérő része a Kincskereső játék, amely úgymond átszövi a tábort.

Kosányi Debóra megmutatta a fáraómaszkot (Fotó: Lukács Melinda)

Kosányi Debóra megmutatta a fáraómaszkot (Fotó: Lukács Melinda)

A kincskeresést Vörös Imelda színművésznő vezeti, akinek elmondása szerint a játék gyarapítja a gyerekek tudását, hiszen megismétlik a történelemórán tanultakat és újabb ismeretek, információk birtokába is juthatnak:

– Számomra kihívást jelentett megalkotni a kincskeresést, ami tulajdonképpen egy játéksorozat. A természetben a kincset térkép segítségével és koordináták alapján keressük. Az unokaöcsémmel és az unokahúgommal sokszor játszottunk ilyesmit. Ez a fajta kalandos szórakozás jelen van a családunkban. Most viszont kihívás volt ezt valahogy áthelyezni egy terembe, huszonöt gyereknek. Utána kellett nézni a napi témáknak, a korok jellegzetességeinek, hogy annak is megfeleljen. A kincskeresés során lényegében aranytallérokat gyűjtenek a gyerekek, különféle módon, csapatmunka által. A résztvevők két csoportra lettek osztva és azon belül is még két csoportra, így mindig két csapat mérkőzik meg egymással. Első nap a maja civilizációba látogattunk el, utána a többi korba, szombaton, a tábor utolsó napján pedig összeszámoljuk, hogy kinek van a legtöbb aranytallérja, és az a csapat lesz az abszolút győztes. Ez a játék tehát nemcsak az egyéni sikerről, hanem a csapajátékról is szól. Igyekszünk erősíteni a csapatmunkát, fejleszteni a csapatszellemet, hiszen ennél a játéknál erre is szükség van. Első nap megválasztottunk a csapatkapitányokat is, és bizony előfordulnak olyan helyzetek, amikor meg kell beszélnie a csapatával, milyen döntést érdemes hozniuk, megtesznek-e egy bizonyos lépéseket, áldoznak-e valamire a tallérokból. Amikor második nap a fáraók birodalmába látogattunk el, egy nagy társasjátékot játszottunk. Olyasmi ez, mint az asztali társasjátékok, csak jóval nagyobb, nagy dobókockával. Itt is előfordult, hogy valaki kimaradt a dobásból vagy vissza kellett lépnie, szerencsés esetben pedig ún. információs kártyákat vásárolhattak, amit el is adhattak a másik csapatnak, ha nekik szükségük volt rá. Minden korban mást játszunk, nem maradt ki a számháború sem, és robotokká is majd átváltozunk. Ez egy nagyon jól megszervezett tábor. Örülök, hogy Szakács Tamás rám gondolt és felkeresett – mondta a lapunknak Vörös Imelda.

Az „időutazás” során kézműves foglalkozáson is részt vehetnek a gyerekek. Az ókori Egyiptomban Kosányi Debóra festő-grafikussal találkoztak, akivel fáraómaszkot készítettek:

Vörös Imelda és a gyerekek (Fotó: Lukács Melinda)

Vörös Imelda és a gyerekek (Fotó: Lukács Melinda)

– Az alapja egy papírtányér. Ezt megformáztuk, kivágtuk a helyet a szemnek, szabadon hagyva az orrot és a szájat, így olyan maszkot kaptunk, amely hasonlít egy ókori egyiptomi fáraófejdíszre. A lányok gazdagabbra díszítették, a fiúk fiúsabbra mintázták, mindenki a saját ízlése szerint. Sok alapanyag állt a rendelkezésünkre: strasszok, konfettik, színes kis pomponok és más csillogó elemek. Nagyon izgalmas volt a gyerekek számára. Amint meglátták a sok díszes, csillogó kelléket az asztalon, az ő szemük is felcsillant. Alig várták, hogy hozzákezdjenek. Nagy volt az öröm, amikor befejezték és felhúzták az arcukra. Úgy mentek ki a teremből, hogy rajtuk volt a maszk. Az álarcot sokféleképpen lehetett elkészíteni. A gyerekek nagyon kreatívnak és ügyesnek bizonyultak, ehhez a foglalkozáshoz ugyebár kellett a kézügyességi is. A lányokról ez különösképp elmondható. Sokféle munka készült el és egyik sem nézett ki úgy, mint a másik, teljesen egyediek lettek. A gyerekek jól szórakoztak és nagyon aranyosak voltak. Az egyik fiú azt javasolta, hogy vegyék fel a maszkokat és ijesszék meg a többieket. Az egyik lány pedig azt mondta, jó ötletet adott neki a foglalkozás, Kleopátrának öltözik majd, hiszen hamarosan jön a farsang. Szombaton egy mini időgépet készítünk, hogy maradjon nekik emlék az időutazós táborról – hallottuk Kosányi Debórától.