2024. április 26., péntek

Befagyasztotta a bíróság Porosenko volt ukrán elnök vagyonát

Befagyasztotta a kijevi Pecserszk kerületi bíróság a hazaárulással meggyanúsított korábbi ukrán elnök, Petro Porosenko vagyonát – erősítette meg pénteken az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR).

A hivatalos közlés szerint a vagyon-befagyasztásról szóló bírósági döntés nem terjed ki a Porosenko érdekeltségébe tartozó két televízióra, az Ötös csatornára és a Prjamij hírtévére.

A DBR kiemelte, hogy a rendelkezés kizárólag azon tulajdonokra és társasági jogokra vonatkozik, amelyeket az állami nyilvántartások szerint közvetlenül Porosenko birtokol. A két említett televíziót egy médiaholding tulajdonolja, így a döntés azokra nem terjed ki, így a sajtószabadság sem sérült – szögezte le a nyomozóiroda.

Porosenkót – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, most az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője – december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel.

Porosenko jelenleg külföldön tartózkodik, de meggyanúsítása után azt ígérte, hogy január első felében visszatér Ukrajnába.