2024. április 26., péntek

Lesz-e pénz a lítiumból?

Szerbia 13 millió dinár kutatási térítést kapott eddig

Minden érintett fél igyekszik mosni kezeit a Jadar projekt ügyében, a pontos és hiteles információk pedig igen lassan szivárognak ki. A témában Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter nyilatkozott a médiának csütörtökön.

– A Rio Sava Exploration, vagyis a Rio Tinto multinacionális társaság leányvállalata a Szerbiában végzett geológia kutatásokért mintegy 13 millió dinárt fizetett az államnak eddig. A kitermelésért fizetett térítés pedig kibányászott jadarit vagy lítium tartalmú ásványi anyag mennyiségétől függne. Pontosítani ez ügyben már csak akkor lehetne, ha a szükséges engedélyek megszerzése után a kitermelés is elkezdődne – közölte Zorana Mihajlović szavait a Beta hírügynökség.

A miniszter elmondása szerint nem létezik semmiféle szerződés a szerb állam, annak intézményei és a Rio Sava Exploration között a jadarit bányászatára vonatkozóan. Szerbia kötelezve van bizonyos törvények betartására, akárcsak minden kutatási, illetve kitermelést végző megbízott. A Rio Sava Exploration a 2004-ben kiadott engedélyek alapján végzett az érintett térségben geológiai kutatást. Ennek során megszületett egy tanulmány a Jadar projekthez, amely 58 647 256 tonna érc mennyiségű, lítium- és bórkészletet állapított meg. A termelés nem kezdődhet el a semmiből. A következő fázisban egy olyan vizsgálat készül, amely a Jadar projekt környezetre gyakorolt hatásait méri fel. Miután elkészül a kimutatás, minden részlet világos lesz, és a polgárok már szabadon dönthetnek arról, beleegyeznek-e a lítiumbánya megnyitásába.

A környezeti vizsgálatok kérdésének egyik sarkalatos pontja a kutatás kivitelezőjének kiléte. A jelenlegi álláspont szerint ezeket a kutatásokat nem más végzi el, mint a beruházó által megbízott cég.

– A hatásköréből kifolyólag a minisztériumnak abba már nincs beleszólása, hogy ki készíti el a beruházás technikai dokumentációját. Az elkészült tervek kivitelezéséhez viszont szükség van a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyására. Ez a szerv méri végül fel, hogy a technikai dokumentáció mekkora mértékben veszi figyelembe a termelés környezetre gyakorolt hatását. Technikai dokumentációt nem végezhet akárki, csakis megfelelő tapasztalattal és szabadalommal rendelkező cég vagy intézmény – mondta a miniszter.

Felmerül persze a kérdés, amennyiben a környezetvédelmi vizsgálat elégséges lesz, a szerb kormány köt-e további feltételeket a bányaüzem megnyitásához? A további kikötés persze az lehet, hogy az állam kötelezheti a Rio Tinto céget arra, hogy ha itt végzi a kitermelést, akkor az elektromosautó-gyárat is Szerbiában építse fel.

– Minden valószínűség szerint egy ilyen megállapodás növeli a Jadar projekt értékét. De arról, hogy eddig egyáltalán eljuthassunk és komolyan gondolkodjunk róla, még el kell készülnie a pozitív kimutatásának, és a polgárok jóváhagyása is szükséges – mondta Mihajlović.

A miniszter azt is elmondta, a Rio Tinto az eddig mintegy 209 millió amerikai dollárt fektetett a Jadar projektbe a 2004 és 2020 közötti időszakban.