2024. május 10., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVA

Várják a pálinkamintákat Bácskossuthfalván

Február első hétvégéjén Kisüstiverseny és Gasztrofesztivál

Az idén megalapításának 25. évfordulóját jegyző Rizling Szőlészek és Gyümölcstermelők Egyesülete nyolcadik alkalommal szervezi meg február 5-én Bácskossuthfalván az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban a Kisüstiversenyt, amelynek keretében a társszervező Ady Endre Művelődési Központ ezúttal a Gasztrofesztivált hirdette meg. A pálinkamintákat január 5-étől várják, a pályázat teljes szövegét pedig hamarosan közzéteszik a szervezők a sajtóban, illetve a Facebookon. Fábrik Attila, a Rizling elnöke elárulta, hogy ezúttal is neves, nemzetközi szakzsűri dönt a pálinkák minőségéről, és ez évtől két jelentős újítást is bevezetnek.

– A bácskossuthfalvi helyi közösség székházába várjuk a mintákat munkanapokon 7 és 14 óra között, emellett immár hagyományosan Zentán, Palicson, Topolyán, Temerinben, Zomborban és Magyarországon is át lehet adni. Félliternyi pálinkával lehet nevezni, mintánként 400 dinárért. Ahogy a korábbi években, a címkén fel kell tüntetni a gyümölcsész nevét, lakcímét és telefonos elérhetőségét, a pálinka fajtáját – vegyes pálinka esetében, hogy milyen gyümölcsből készült. Továbbá az évjárat mellett a származási helyét. A pálinkamustrára január 25-éig várjuk a nevezéseket – mondta el Fábrik.

A múlt évben több mint 500 minta futott be a felhívásra, az idén várhatóan ennél többen neveznek majd.

– Külön serleggel szeretnénk jutalmazni a legeredményesebb pálinkakészítő hölgyeket. A másik újításunk, hogy ettől az évtől kereskedelmi kategóriában is nevezhetnek a bejegyzett pálinkafőzdék. Igazából ők eddig is részt vettek a versenyünkön, de a tulajok neve volt feltüntetve. Most ezzel az újítással a termékeiken feltüntethetik majd, hogy a mi versenyünk zsűrije által elismert italt bocsátanak forgalomba – tette hozzá Fábrik Attila.

Tavaly csupán a verseny eredményhirdetését tudták megejteni szűk körben a művelődési központban, ezúttal viszont szeretnék a „régi kerékvágásban” lebonyolítani, élő zenés kísérettel, más szakmai tartalmakkal, értékes ajándékok átnyújtásával, na meg az elmaradhatatlan ínyencfalatok kíséretében. Február első hétvégéjén azok is örömüket lelhetik a bácskossuthfalvi rendezvényben, akik nem kedvelik annyira a pálinkát, ugyanis meghirdették a széles körű Gasztrofesztivált is.

Tímár Gabriella, az étkekért felelős Ady elnök asszonya elmondta, hogy az elmúlt évek megpróbáltatásaihoz alkalmazkodva igyekeznek megszervezni a hagyományos étkeket kedvelőknek szánt programokat, új tartalmakkal emelve a Kisüstiverseny hangulatát.

– Korábban kocsonyafesztiválként hirdettük meg a pálinkafesztivál társrendezvényét, ezúttal viszont szélesedik a kínálatunk. Azért is, mert az elmúlt években szerény számú kocsonyakészítő jelentkezett a felhívásunkra, viszont azt tapasztaltuk, hogy a látogatóink részéről meg igen jelentős a hagyományos módon elkészített étkek iránt az érdeklődés. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a programot összevonjuk a korábbi évek Torkos csütörtök elnevezésű rendezvényével, így ekkor mutatjuk be a hagyományos disznótoros étkeinket, amiket kóstolni, sőt vásárolni is lehet majd. A rendezvényre mindazokat a helyi vagy környékbeli termelőket várjuk, akik bármilyen házi jellegű étel-ital készítésével foglalkoznak, például süteményekkel, kalácsokkal, mézzel. Ez jó alkalom arra is, hogy bemutatkozzanak, megismerhessék őket az emberek, hiszen a díjkiosztó idején sokfelől rengeteg embert várunk az Echóban – hallhattuk Tímár Gabriellától, aki hozzátette, hogy azok, akik szeretnének részt venni a rendezvényen, mihamarabb jelentkezzenek ezen szándékukkal a 024/741-127-es vezetékes vagy a 063/173-8361-es mobilszámon, hiszen a helyszínre való tekintettel a kiállítók, árusok száma korlátozott.

– Ezúttal az étkek zsűrizését nem szervezzük meg, inkább azon lesz a fő hangsúly, hogy minél szélesebb körű kínálattal szolgáljunk a látogatóinknak. A rendezvényünkre szeretettel várjuk azokat a résztvevőket is, akik hagyományosan jelen vannak a programjainkon, mint ahogy azokat is, akik a közelmúltban merültek bele a hagyományos ízek készítésének a világába – mondta végül Tímár Gabriella.