2024. április 26., péntek

A tüntetők elgázolták a kormányt

Kazahsztánban általános elégedetlenséget váltott ki az üzemanyagár-emelés

A kazah kormány bukásához vezetett az a tüntetéssorozat, amelynek résztvevőit az üzemanyag árának emelkedése dühítette fel. Tegnap és előző éjjel az elégedetlenkedők több településen is összecsaptak a rendőrökkel, akik közül több mint százan megsérültek. A közép-ázsiai országban elhatalmasodott népharag miatt rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat vezettek be néhány területen.

Néhány városban és térségben rendkívüli állapot és kijárási tilalom van érvényben tegnaptól a világ kilencedik legnagyobb területű országában, a 19 millió lakosú közép-ázsiai Kazahsztánban. Az intézkedést egy heves tüntetéssorozat nyomán vezették be, amely vasárnap kezdődött az egy nappal korábban bejelentett kormányintézkedés hatására. Ezek lényege: megszüntették az üzemanyagok hatósági árát, ami azonnali drágulást okozott a piacon.

Az autóüzemanyagként széleskörben használt cseppfolyósított gázért (LPG) azóta több mint kétszer annyit (0,27 dollárt) kell fizetni, mint korábban. A benzin is jóval többe kerül. Az üzemanyagárak hirtelen emelkedése drágulási hullámot gerjesztett, vagyis sok másik termékre is új árcédula került.

A lakosságot sokkolta a kedvezőtlen fordulat. Ezért az utóbbi napokban egyre többen vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a változás ellen. Pedig az ilyesmi tilos arrafelé, hacsak a tüntetni szándékozók előzőleg nem kérnek és kapnak hatósági engedélyt.

Már több településen, köztük a fővárosban, Nur-Szultanban bontakoztak ki heves tiltakozások, amelyek tegnap is folytatódtak. A nap folyamán és előző éjjel heves összetűzésekre került sor jó néhány helyen a kormányzati épületekre támadók és a létesítményeket védő rendőrök között. Az összecsapásokban összesen legalább 190-en sérültek meg (köztük 137 rendőr) és több mint kétszáz rendbontó került őrizetbe.

Az elégedetlenkedőket már nemcsak az üzemanyagárak szabadon engedése dühíti, hanem sok egyéb dolog is. Ezért egyre több mindent követelnek, kezdve az általános béremeléstől és az élelmiszerárak csökkentésétől a politikai rezsim megváltoztatásáig.

Almatiban, az ország legnagyobb városában csaknem háromezren vonultak a polgármesteri hivatal elé, majd be is törtek az épületbe. A létesítménynél felsorakozott rendőrök könnygázzal és villanógránátokkal próbálták meg föltartóztatni a tömeget, ám sikertelenül. A majdnem kétmillió lakosú városban található Kaszim-Zsomart Tokajev államfő rezidenciája is, amelyet szintén megszállt az elégedetlenkedő tömeg. Más hivatali épületeket is megostromoltak, illetve elfoglaltak a tiltakozók, akiket a rendőrök gumibottal, vízágyúkkal, könnygázzal, gumilövedékekkel és egyéb eszközökkel próbáltak meg feltartóztatni, illetve oszlatni.

A tüntetők felgyújtották a Nur Otan kormánypárt almati szervezetének központját, jó néhány másik létesítményhez hasonlóan. Mindez arra utal, hogy a nagyváros a megmozdulások központi helyszíne és a helyzet itt a legveszélyesebb. 

Kazahsztánt eddig rendkívüli szigorral irányított, féldiktatúraként és politikailag stabil államként tartották számon, ahol ugyan működik parlament, ám ellenzék nélkül. Az autoriter és szilárd államot Nurszultan Nazarbajev exállamfő építette ki. Bár 2019-ben visszavonult, állítólag 81 évesen is ő irányítja az országot a háttérből.  

A legújabb demonstrációk azonban hirtelen megkérdőjelezték a stabilitásról szóló eddigi beszámolókat, miként az a hír is, hogy lemondott a miniszterelnök. Aszkar Mamin erre épp az üzemanyagárak hirtelen szárnyalása miatt kirobbant tüntetések hatására szánta rá magát. Az államfő által tegnap elfogadott döntése egyúttal a teljes kormány végét is jelenti. Bár a testület ügyvivői minőségben még hivatalban marad egy ideig, várhatóan új kormányfő jön, és a miniszteri tárcák élén is személycserék lesznek.

A tényleges hatalmat gyakorló államfő közben kapkodva utasította az illetékeseket, hogy haladéktalanul állítsák vissza a népszerű LPG, továbbá a benzin, a gázolaj és a fontos közfogyasztási cikkek árának hatósági ellenőrzését. Tokajev ezzel lényegében a lakosság körében elfogadható árak bevezetését rendelte el, sőt egyéb népszerű intézkedések kidolgozásával is megbízta az ügyvezető kormányt. Köztük a szegény családok lakbértámogatásának életbe léptetésével és a közüzemi szolgáltatások árának befagyasztásával. Tegnap ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az ország politikai és gazdasági rendszere marad, azon nem változtatnak semmit.