2024. április 26., péntek

Megoldásra váró problémák Péterváradon

A polgárok tárgyalóasztalhoz ülnének a városvezetéssel

A Jobb Péterváradért elnevezésű civil szervezet tárgyalásokra szólította fel az újvidéki városvezetést azokkal a követelésekkel kapcsolatban, amelyeket a nemrégiben megtartott útlezárásaik során hangoztattak.

Bejelentették, hogy amennyiben nem sikerül tárgyalóasztalhoz ülni, ismét az utcára vonulnak. A péterváradi polgárok a településen áthaladó teherforgalom problematikájáról, és az óvárosban tartandó rendezvények szervezésének módjáról szeretnének tárgyalni. Ezeknek az eseményeknek az ideje alatt ugyanis lezárják a közlekedést és a színpadállványokat szinte a tömbházak ablakai alatt szerelik össze. Emellett a központi szennyvíztisztító tervezett helyszínéről is egyeztetni szeretnének a városvezetéssel. Hangsúlyozták, hogy amennyiben nem születik megállapodás január 21-éig, ismét szerveznek tiltakozó útlezárásokat.

A mozgalom illetékesei elmondták, hogy a hétfőn megtartott, tüntető megmozdulásuk 45 perces volt, az égető problémákra szerették volna felhívni ilyen módon a figyelmet. A péterváradi helyi közösség épületében az illetékes városvezetőkkel szeretnének tárgyalást folytatni ezekről a gondokról. Hangsúlyozták, hogy az égető problémát az áthaladó teherforgalom jelenti már évtizedek óta. A javaslatuk szerint a teherforgalom számára időkorlátot kell bevezetni, vagy pedig átirányítani a településből. Hozzátették, hogy egyéb közlekedési megoldásokra is szükség lenne, olyanokra, mint amilyen a gyaloghíd és az aluljáró, vagy a kerékpárutak kiépítése, a felsoroltak jelenleg nem léteznek.

Követeléseik között van az is, hogy az óvárosban, vagy a várban tartandó rendezvényeket beszüntessék. Elmondták, hogy megértik a rendezvények megtartásának szükségességét, viszont a közlekedés lezárása ilyenkor elfogadhatatlan. Követelik, hogy ezeket a rendezvényeket Újvidéken tartsák meg addig, amíg nem teremtődnek meg a szükséges feltételek a péterváradi óvárosban. A központi szennyvíztisztítóval kapcsolatban a mozgalom tagjai elmondták, hogy a létesítmény helyszínéről a városrendezési tervezetjavaslatból szereztek tudomást. Véleményük szerint a helyszín nem alkalmas erre, hiszen a létesítmény 250 méterre lenne a Sadovi városnegyed legközelebbi házaitól, valamint 600 méteres távolságra a Zlatarić utcától.