2024. április 26., péntek

Kihívások éve

Évzáró összejövetelt tartott a Topolyai Gazdakör

Évértékelő összejövetelt tartott a Topolyai Gazdakör. A tagok és szimpatizánsok mellett a vásártéri otthon nagytermébe meghívták azokat a szakembereket is, akik az elmúlt évben is segítették a gazdálkodók munkáját. Mezőgazdasági mérnökök, a szaktanácsadói szolgálat szakemberei, vetőmagokat forgalmazó cégek képviselői hasznos tanácsokkal látták el a termelőket a mögöttünk álló évben is.

Bábi Lajos, a gazdakör elnöke elmondta, hogy a járványhelyzet miatt tavaly nem tartottak annyi téli előadást, mint a korábbi években, de a közeljövőben tervezik ismét meghívni az előadókat, amennyiben a járványhelyzet is megengedi. A szokásos tíz-tizenöt szakelőadás helyett mindössze hármat sikerült megtartani. A végrehajtó bizottság is csupán hat alkalommal ült össze. Sikerült ugyanakkor megszervezni Vajdasági Parasztolimpiát, társszervezői voltak az Expónak és a Szármafesztiválnak is. A mögöttünk álló évről elmondta, hogy valóban nagyon specifikus volt. A gabonafélék esetében aratáskor még közepes hozamokat jegyeztek, a kukorica átlagosan 50 százalékkal kevesebbet termett, míg a napraforgó hozama 20-30 százalékkal maradt el a sokévi átlagtól. Egyedül a sörárpa és a takarmányárpa esetében beszélhetünk kielégítő hozamokról. A gazdakör elnöke ugyanakkor elmondta, hogy a terményárak is jelentősen emelkedtek, ami, úgy tűnt, kompenzálhatja a terméskiesést. Azt követően azonban sajnos azt tapasztalhatták, hogy az újratermelési anyagok ára szintén jelentősen megugrott. Azt tartaná valódi katasztrófának, ha a jövőben a terményárak visszaesnének, mivel az újratermelési anyagok ára várhatóan nem fog csökkenni. Bábi Lajosnak közel fél évszázados tapasztalata van a mezőgazdaság területén, de a mostanihoz hasonló árrobbanásra nem igazán emlékszik.

Tomik Nimród, a gazdakör alelnöke ismertette a jövőbeni terveket. Elmondta, hogy februárban, ha a járványhelyzet engedi, megtartják a hagyományőrző disznóölést. Az előző év nem kevés kihívással szembesítette a gazdálkodókat. A kijárási tilalom idején például a földek megművelése komoly feladatnak számított, az idős méhészek pedig nem tudták a kaptáraikat gondozni. Emlékeztetett rá, hogy kedvezően ítélték meg, amikor a terményárak emelkedni kezdtek, de azt követően az újratermelési anyagok ára még jobban megnőtt, és szintén aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy milyen helyzet állhat elő, amennyiben a terményárak visszaesnek, a vetőmag, a műtrágya és az üzemanyag viszont drága marad.

Nagy Károly, a gazdakör elnökségi tagja évek óta nagyon aktív a rendezvények, összejövetelek szervezésében is. Elmondta, hogy nehezen viselte azt az időszakot, amikor nem tudtak összejönni gazdatársaival. Elmaradtak a hagyományőrző rendezvények, bálok, egyéb szakmai, illetve szórakoztató jellegű összejövetelek. Nagyon várják már, hogy mikor tér vissza az élet a rendes kerékvágásba, és örömmel cseréltek ismét tapasztalatokat, tréfálkoztak egy kicsit az évzárón, ahol a mézes pálinka és a malacsült is a korábbi évek hangulatát idézte.