2024. április 26., péntek

Szabadkán is elérhető a koronavírus elleni gyógyszer

Csak a Szabadkai Egészségházakhoz tartozó Covid-rendelőben kapható az orvosság

December folyamán érkezett meg Szerbiába az Amerikai Egyesült Államokból az új, koronavírus elleni gyógyszer, a tavalyi év utolsó hetén pedig a Szabadkai Egészségházak is kapott a szállítmányból, áll a SuboticaTV tudósításában. Az MSD (Merck) Molnupiravir elnevezésű gyógyszere a fertőzöttség első öt napján írható ki, emiatt az orvosok azt javasolják, hogy a tüneteket észlelő páciensek mielőbb menjenek el tesztelésre annak érdekében, hogy mihamarabb elkezdhessék a terápiát.

Mint azt dr. Elizabeta Vrana, a Szabadkai Egészségházak Covid-rendelőjének koordinátora a televíziónak elmondta, az orvosság megakadályozza a vírus elszaporodását. A gyógyszert a 18. életévüket betöltött, pozitív antigénteszttel rendelkező, a fertőzöttség első öt napjában járó páciensek kaphatják meg. Az orvosságot csak a rendelőben vehetik át a betegek.

2021 utolsó napjaiban nem volt nagy tolongás a Covid-rendelőben, a váróterem félig üres volt, a televízió értesülései szerint az utóbbi időben naponta 100 vizsgálatot végeztek ott el.