2024. április 26., péntek

Dokumentumfilm Báró Kray Pál táborszernagy életéről

Vidékünk kulturális értékeiről forgat a Film-Múzeum civil szervezet

Topolyán 2007-ben jegyezték be a Film-Múzeum civil szervezetet, amelynek a célja egyebek között a kulturális történelmi felvételek, dokumentumok kutatása, gyűjtése, publikálása, védelme és szakszerű archiválása. Topolya Község Múzeumában a szervezet alapító tagjai egy részének a jelenlétében a közelmúltban közgyűlést tartottak, amikor is összegezték a mögöttük hagyott időszak munkáját, vázolták a jövőbeli terveket, majd megválasztották a szervezet igazgatóbizottságát, valamint a felügyelőbizottságát. Az összejövetelen elhangzott Vastag Gazsó Hargitának, a Film-Múzeum civil szervezet elnökének a beszámolója, szólt egyebek mellett arról a filmprojektumról is, amelyet az idén valósítottak meg.

– Ezúttal Kray Pál (1735–1804) krajovai és topolyai báró, táborszernagy nyomába eredtünk. Ő volt egyébként a barokk kastély, múzeumunk székházának az építtetője is, akinek a márványból készült életnagyságú szobrát a bécsi Hadtörténeti Múzeum Hősök csarnokában is meg lehet tekinteni. Azért is vállalkozunk különböző dokumentumjellegű filmek készítésére, mert ez a műfaj, úgy gondolom, felértékelődött a közösségi videómegosztóknak köszönhetően a pandémia időszakában. Az a tapasztalatunk, hogy egy-egy tudományos igénnyel elkészített, a községünk értékeiről szóló összeállítás témája több száz vagy akár ezer emberhez is eljuthat. A múzeumi tárlatoknak, az azok keretében bemutatott anyagoknak is szerves részeivé váltak mára a hangképes prezentációk. A magyar nyelven készült filmjeinket szerb, illetve angol felirattal is elláttuk – fogalmazott a szervezet elnöke, és hozzátette, hogy a Kray Pál nyomában címet kapott film Késmárktól Topolyáig alcímet viselő első része Budapesten, a belvárosi Nagyboldogasszony-plébániatemplomban készült, ahol egyébként Kray Pál sírhelye is található.

– A tábornok életéről dr. Lázár Balázs hadtörténész közreműködésével tudhat meg többet az érdeklődő néző. Ehhez további segítségül szolgál több magyarországi és ausztriai közgyűjtemény anyaga. A munkánkhoz nyújtott segítségért köszönettel tartozunk Belváros-Lipótváros önkormányzatának, a film elkészüléséhez szükséges eszközöket Topolya község önkormányzata biztosította számunkra – mondta az egyesület elnöke, aki azt is elárulta, hogy a Topolya Község Múzeumával készített összeállítást már a szélesebb nagyközönség is szabadon megtekintheti a legnépszerűbb videómegosztó portálon, a https://www.youtube.com/watch?v=DSx2D9FBKO8 linkre rákattintva. A Kray Pál életét bemutató film többi része a neves táborszernagy topolyai uradalmát, életét, családját taglalja majd, így a civil szervezet további tervei között szerepel a dokumentumfilm folytatása. Az összejövetelen elhangzott, hogy ebbe és más elképzeléseik kivitelezésébe fiatal szakembereket szeretnének bevonni. A közgyűlésen szót ejtettek arról is, hogy ezenkívül már más film is készült a Film-Múzeum szervezésében. Külön figyelmet érdemel a hányatott sorsú topolyai zsidóságról szóló Memento 2020 című alkotás, amelyben helytörténészek, kutatók, leszármazottak beszélnek a helyi zsidóságra emlékezve. Ezt a https://www.youtube.com/watch?v=PiYPx2-h4PU&t=1494s linken tudják megtekinteni az érdeklődők. Ehhez kapcsolódik a Lea Vidaković képzőművész holokausztot túlélő nagymamájáról szóló kisfilm: https://www.youtube.com/watch?v=qchp05uKxbo&t=105s. A Topolya Község Múzeumába látogatók néhány éve egyébként megismerkedhettek a szabadkai alkotó munkásságával, aki a nagymamája emléke előtt tisztelgő tematikus multimediális tárlattal mutatkozott be.

A Film-Múzeumnak a közgyűlésen jelen levő tagsága reményét fejezte ki, hogy 2022-ben lehetőség lesz majd megszervezni a Memento megemlékezést is. További filmek, hangképes összeállítások forgatását is célul tűzték ki. Ezek anyagi hátterének előteremtése érdekében igyekeznek majd minél több helyre pályázni. A múzeumban tartott összejövetelen megválasztották a szervezet vezetőségi tagjait, az elnöki tisztséget a továbbiakban is Vastag Gazsó Hargita látja el, az igazgatóbizottság tagjai Tomik Nimród, Pastyik László, Komáromi Gizella és Huszár Attila, a felügyelőbizottságé pedig Cservenák Pál, Pató Angéla és Vastag Tibor.