2024. március 29., péntek

2022-ben megduplázódik a sportra szánt pénz

Év végi összegzés Kormányos László tartományi segédtitkárral

Őszintén megvallom, mindig is nagyon jó dolognak tartottam, ha a tartományi ifjúsági- és sporttitkárságon voltak magyar tisztségviselők. Egyfajta biztonságérzetet ad az, hogy van nekünk, vajdasági magyaroknak is olyan emberünk, aki segíteni tud, ha gond van a sportban, aki megérti a sportolók, a klubok problémáit, és jó eséllyel tud is tenni valamit. Ilyen Kormányos László is, akit asztalitenisz-edzőként ismerünk jobban, de most a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkára a tartományi kormányban, és szélesebb területen van lehetősége tenni valamit a sportért. Természetesen a kedvenc sportágának nem fordított hátat, mert a Csóka kispadján továbbra is ő ül, de mi most a politikust kérdeztük, faggattuk az idei esztendőről, meg egy kicsit a jövőről is.

Olimpiai éven vagyunk túl, sok jó vajdasági sportoló járt az ötkarikáson, köztük négy vajdasági magyar is. Hogy tudta segíteni a tartomány a sportolókat 2021-ben?

– A tartományi ifjúsági- és sporttitkárság az idei évi költségvetéséből sajnos nem tudta jelentősebb mértékben támogatni az olimpiára kijutott sportolókat, az élsportot a köztársasági minisztérium segíti. A tartomány az idén szélesebb körben támogatta a sportot, a több mint 2000 sportegyesületet. A tehetséges fiatal sportolók és edzők ösztöndíjazása is sajnos elmaradt, de a jövő évi költségvetésbe sikerült visszahozni ezt a programot. Az idén mintegy 250 millió dinárt osztottak ki a programokra, a női sport erősítésére, az infrastrukturális beruházásokra és az iskolai sportra. Ezek szerényebb eszközök, de a jövő évi költségvetésben már szinte megduplázódik az összeg, mintegy 500 millió dinár fordítható majd a sportra. Ki kell emelni azt is, hogy a tartomány 40–50 millió dinárral segíti a magyarkanizsai Vajdasági Magyar Birkózóakadémia körüli munkálatok befejezését is, tehát ilyen formán indirekt módon támogatja a vajdasági magyar sportot is. Igyekszünk például a nagyon tehetséges fiatalokat – mint Világos Adriana – a Szerbiai Olimpiai Bizottsággal karöltve segíteni. Adriana hamarosan igen szép támogatást kap, hiszen a kishegyesi focipályánál kiépítünk neki egy konditermet, és biztosítjuk a feltételeket, hogy egész évben tudjon ott edzeni.

Évtizedek óta a sportban vagy, de politikusként nyilván jobb belátásod van abba, hogyan is állnak térségünkben a sportklubok.

– A járvány nyilván nyomot hagyott a sportban, hiszen minden a feje tetejére állt, a sportolók nem kaphatták meg az elengedhetetlen pozitív impulzusokat. Szerencsére a járványügyi helyzet valamelyest csillapodott, s ez talán egy kis löketet adott. A Tisza menti körzetből elsősorban Magyarkanizsát említeném meg, ahol számos beruházás történt, de ide sorolható Topolya is, ahol az anyaország hathatós támogatásával gyönyörű stadion épült. A vajdasági magyar sportstratégia valamilyen formában már papírra van vetve, és a foci, valamint a birkózás után várjuk a jobb időket más sportágakban is, remélem, ötödik-hatodik lépésben az asztalitenisz is sorra kerül. A köztársaság részéről érkezik segítség, de igazságos elosztás nincs, s ezért elég nagy az elégedetlenség azért, mert csak a legmagasabb rangban versenyző egyesületeket segítették.

A támogatásokat említve a köztársasági minisztérium most a női sportot, klubokat helyezte előtérbe, nem kis összeget átutalva nekik. Ilyen téren nem állunk rosszul, hiszen csak az asztaliteniszben fél tucatnyi jó vajdasági csapat van, Zentán női vízilabda, Adán kézilabda. A tartomány mennyire figyel oda a nők sportolására? 

– Az idén 4 millió dinárt osztottunk ki 66 pályázatra, ahol kimondottan női programokat erősítettünk. A jövő évben ez az összeg is megduplázódik, mint ahogy megduplázódott a pályázók száma is.

Szíved csücske természetesen az asztalitenisz. Kiváló csapataink vannak, de nem titok, hogy gondok vannak például az utánpótlás terén, mert nem könnyű folyamatosan nagyon jó versenyzőket kinevelni. Ezen a téren látsz-e előrelépést?

– Nagyon boldog vagyok, hogy a csókai lányok szinte biztos kieső helyzetből kiválóan játszották le a Szuperliga Nišben megtartott utolsó három fordulóját, külön kiemelve Fejős Anna magyar válogatott közreműködését. Ő Magyarkanizsán kezdett, majd négy évvel ezelőtt Csókáról ment át a budapesti Statisztikába. Ott kiváló lehetősége volt a fejlődére, s most ebből kaptunk vissza egy kicsit. Anna hat győzelmével megfordította a kocsi rúdját, így végül a hatodikak lettünk a táblázaton, azaz a felsőházban végeztünk. Ahhoz képest, hogy a bennmaradás volt a cél, nem rossz teljesítmény ez. Meg kell említeni még Orosz Nikolettát, Vegyelek Dórát és Ivana Milovanovićot is. Ez a csapat nagyon fiatal, de szépen helytálltak. A legfontosabb viszont az, hogy hosszú évek után Csókán most 15 kislány veri a kaucsuklabdát, s a nagyobb űr után most az ő fejlődésüket kell biztosítani, menedzselni.

A 2002. évet érintve említetted, hogy megduplázódik a sportra szánt pénz, de ne felejtsük el, hogy választások lesznek. Ennek a fényében véleményed szerint az itteni magyar politikumnak milyen ráhatása lehet arra, hogy a vajdasági magyar sportot még jobban támogassa a kormány?

– Mindig fontosak a választások. A sportban viszont eredményt kell felmutatni, így bízok abban, hogy a VMSZ-nek lesz ereje például a Tisza menti sportot meglendíteni, s a beruházások nagyobb mértékben történnek majd. Január végéig kiírnak a sport terén minden pályázatot, s remélhetőleg a pénzeszközök révén újra beindul a gépezet, mert a járványhelyzetben bizony recsegett-ropogott minden. Sportolói téren vannak tartalékaink, s őket kell megerősíteni a jövőben.