2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Pikk-pakk

Napjainkban is keletkeznek határozószók. Egyikük a pikk-pakk. Leginkább ’mindjárt, gyorsan, egykettőre, azonnal’ a jelentése: Őrület, ami az ingatlanpiacon folyik: már egy panellakás is pikk-pakk elkel. – Pikk-pakk megoldaná a napelem-telepítést egy amerikai startup. – Pikk-pakk elpattan a panel ... – Megbeszéltünk egy ebédet, és közösen megírtuk az életrajzot, ami aztán pikk-pakk első számú bestseller lett Németországban. – Az a 3 óra pikk-pakk eltelik, amit a becsekkolástól a műtősfiú érkezéséig mérsz. – A döntés csak akkor megy pikk-pakk, ha az elhatározás megtörtént! – Pikk-pakk visszaszerzem Leto kütyüjét. – Bemegyek a sarki alkatrész boltba, és pikkpakk van minden a 67-es autómhoz. – 8 SOS tipp, amikkel pikk-pakk túl lehetsz egy egyszerű megfázáson – Erre figyelj, és pikk-pakk rendbe jön a házasságod! – Egy olyan szorongásoldót kezdtem el szedni, amitől pikk-pakk felszedtem 30 kilót. – De nem gond, pikk-pakk eltünteti. Filmes sminkes trükkökkel ez neki semmi. – Néhány kőzetből azonban nem lesz csak úgy pikk-pakk dinoszaurusz. – A körülményekhez képest ez is elég pikk-pakk idő! Nem gondolja, Parancsnok?  – A németek a 2. világháborúban sem jöttek rá jó ideig, hogy sem Blitzkrieg nem lesz, sem Moszkva alatt nem lesznek a német csapatok pikk-pakk. – A párom iszonyat jól főz és imád főzni, mint egy mesterszakács, én pedig pikk-pakk megszerelek egy kávéfőzőt, ha nem kell hozzá szakember.

Olykor melléknévként jelenik meg a pikk-pakk, és ’gyors, könnyen elkészíthető’ a jelentése:– A Pikk-pakk gyümölcskenyér elkészítési ideje: 50 perc. – Mikrós sütik, egylábasos tészták, maradékmentés, pikk-pakk receptek: ez a rovat a brutál egyszerű kajákról szól! – pikk-pakk túrós rúd – pikk-pakk szelet recept dudika688 konyhájából – pikk-pakk kerékpáros gyorsfutár – pikk-pakk zárak – pikk-pakk zár pénztárca készítéséhez 14x100 mm – pikk-pakk nagyméretű prémium övtáska babahordozáshoz

Elvétve főnévként viselkedik a pikk-pakk: Pikk-pakk és már beszélhetünk is vele.

A pikk-pakk szóhoz hasonló szerepet tölt be a hagyományos hipp-hopp (hip-hop): „…átnyalábolta a dudás liszteszsákját, s azzal kezdett topogni, forogni, akár egy táncosnéval … hol fölemelte, hol aláeresztette, mintha mártogatná, hipp-hopp, hipp-hopp.” (Mikszáth) – „Valóságos céhbeli boszorkány … csak azt mondja: hipp-hopp! Ott legyek, ahol akarok.” (Jókai) – „Futott az idő, és észre sem vettük, egyszer csak hip-hop, ott voltunk az öreg kúria udvarán.” (Mikszáth) – „Hipp-hopp gyorsasággal vitte ide s tova / A vitézlő vajdát fehér tátos [= táltos] lova.” (Arany)