2024. április 26., péntek

Zentai középiskola a régió legjobbjai között

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumot beválasztották a régió húsz legjobb oktatási intézménye közé

A középiskolás diákok és tanárok folyóirata, az Ogledalo a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumot és Kollégiumot a régió húsz legjobb középiskolái közé rangsorolta be 2021-ben, ahol is az elismerésre méltó tizenhetedik helyet sikerült megszerezniük 510 ponttal. Összesen kétszáz középiskolából választják ki a legjobbakat, és a lista összeállítása során több szempontot is figyelembe vettek, mint például a szerbiai vagy nemzetközi versenyeken elért helyezéseket, illetve a folyóiratban megjelent munkák számát is.

A legjobb húsz középiskola a következő országok tanítási intézményei közül került ki: 12 iskola Szerbiából, 4 Montenegróból, 3 Bosznia-Hercegovinából és 1 Horvátországból.
Nem kis teljesítményre lehetett szükség ahhoz, hogy egy ilyen nagy és komoly ranglistán egy zentai iskola is helyet kapjon a legjobbak között.

– Ez egy hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy ismét bekerültünk a régió legjobb középiskolái közé – emelte ki Csikós Pajor Gizella, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója. – Különösképpen nagy öröm ez, hiszen mi egy viszonylag kis intézmény vagyunk ezért a diákoknak és a tanároknak is sokkal többet kell letenniük az asztalra. Ez az elismerés egy plusz motivációt ad nekünk, és látjuk, hogy jó úton haladunk  – fogalmazott az igazgatónő.
A folyóirat szerkesztősége arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanárok és a diákok egyaránt próbáljanak többet együttműködni velük, és ezáltal öregbíteni a tanintézményeik hírnevét.

Íme az első húsz helyezett: 1. Matematikai Gimnázium (Belgrád), 2. Hatodik Belgrádi Gimnázium (Belgrád), 3. Karlócai Gimnázium (Karlóca), 4. Gimnázium (Čačak), 5. Slobodan Škerović Gimnázium (Podgorica), 6. Nagybecskereki Gimnázium (Nagybecskerek), 7. Formatervező Iskola (Belgrád), 8. Filológiai Gimnázium (Belgrád), 9. Kilencedik Gimnázium Mihailo Petrović Alas (Belgrád), 10. Tizedik Gimnázium Mihajlo Pupin (Belgrád), 11. Andrija Mohorovičić Gimnázium (Rijeka), 12. Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium (Újvidék), 13. Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola (Tuzla), 14. Gimnázium (Kotor), 15. Petar Lubarda Képzőművészeti Középiskola (Cetinje), 16. Mirko Vešović Közgazdasági Iskola (Podgorica), 17. Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium (Zenta), 18.Első Belgrádi Gimnázium (Belgrád), 19.Jovan Dučić Gimnázium (Trebinje), 20. Gimnázium (Banja Luka).