2024. április 26., péntek

A Medián is Fidesz-előnyt mért

Lankadni látszik az ellenzék lendülete, az októberben kimutatott holtverseny után decemberben a teljes szavazókorú népességben újból 5 százalékpontnyi Fidesz-előnyt jelzett a HVG számára készült Medián-felmérés, e szerint a kormánypártokat 39, az ellenzéki listát 34 százalék választaná ebben a körben – írja a 24.hu.

A Mandiner azt emelte ki a Medián kutatása kapcsán, hogy még az ellenzéki szavazók harmada szerint is Orbánék nyerik a tavaszi választásokat. A kutatásból pedig az is kiderül, hogy jelen pillanatban bejutna a parlamentbe a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk is.
Az adatok szerint minden második ellenzéki szavazó hisz csak az ellenzéki összefogás sikerében, egyharmaduk a Fidesz újrázására számít. A teljes szavazókorú népességnek pedig csaknem a kétharmada feltételezi Orbán Viktor hatalmon maradását.
A HVG felhívja a figyelmet, hogy a felmérés szerint az iskolázottabbak, a jobb módúak és a 40 alattiak körében utcahosszal vezet az ellenzék, de ez az a korosztály, ahol jóval kevesebben vannak a magukat biztos szavazónak mondók (58 százalék), mint az idősebbek körében (76 százalék), akik körében nagyobb a kormánypártok előnye.
Az ellenzéki szavazók alig több mint fele (54 százalék) nyilatkozta azt, hogy a Márki-Zay vezette hatpárti összefogás nyeri 2022-t. Ugyanez az arány a Fidesz-szavazók esetében 91 százalék: a jobboldal szavazók tehát magabiztosnak tűnnek három hónappal a választások előtt, elsöprő többségük újrázásra számít.
Az adatokat a teljes népességre vonatkoztatva azt kapjuk, hogy a szavazókorú lakosság 63 százaléka szerint a Fidesz nyer 2022-ben. „A választani tudók" kategóriában is öt százalék előnnyel 45:40-re vezet a Fidesz az ellenzék előtt, míg a Medián a „választani tudó biztos szavazók" terén már enyhe ellenzéki fölényt mért: e kategóriában 45 százalék választaná a baloldali közös listát, 44 százaléknyian a Fideszt.