2024. április 26., péntek

Vučić komoly lakásvásárlási támogatást jelentett be

Új népesedéspolitikai intézkedéseket harangozott be az államfő

A pandémia idején az idősekért folytatott harcban elfelejtettük kissé a fiatalokat, jelentette ki Aleksandar Vučić köztársasági államfő évértékelő sajtótájékoztatóján.

Sokkal magasabb az elhalálozási arány, kevesebb gyermek születik, egyrészt a járvány miatt, de egyébként is ilyen trendek voltak megfigyelhetők hazánkban, mutatott rá.

Kiegészítette az államvezetőség a népesedéspolitikai támogatások rendszerét: az első gyermek után januártól 300 ezer dináros egyszeri visszatérítés nélküli támogatás jár, a második és harmadik gyermek után 100 ezer dinár, azzal, hogy a második csecsemő után havonta tízezer dinárt is utalnak két éven át, a harmadik gyermek után havonta száz eurót tíz évig, míg a negyedik gyermek után havonta 150 eurót szintén tíz éven keresztül.

Január 5-től 10–50 százalékos állami támogatást hagynak jóvá lakás- és házvásárlási támogatásként gyermekvállalók számára. Az édesanyához kötik az ingatlanok tulajdonjogát, kivételes esetekben – például elhalálozás esetén – vihetők át a jogok az apára.

Vučić közölte, több százmillió eurót fektetnek be a következő időszakban ennek az új populációs politikának a megvalósításába.

Módosul a büntető törvénykönyv is, szigorúbban büntetik a családon belüli erőszakot és a korosztályon belüli iskolai erőszakot is.

Egyszeri intézkedésekről is döntöttek: a 16–29 év közöttiek számára február elsején 100 eurót utalnak, január 15–30 között kell jelentkezni. Több mint egymillióan jogosultak. Az egészségügyi dolgozók 10 ezer dináros támogatáshoz jutnak január 15-én, február 10-én a nyugdíjasoknak 20 ezer dinárt fizetnek ki. Az idén 7,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés.