2024. április 26., péntek

Gazdaságos, meleg otthonokat!

Nyolcmillió dinár értékben cserélnek nyílászárókat a temeriniek – Jövőre a hőszigetelést is támogatja az önkormányzat

Temerinben az idén 45 háztartás cserélhet nyílászárókat 50 százalékos állami támogatással. A lakosok több mint 8 millió dináros befektetését 1 millió 250 ezer dinárral támogatta az állam, az önkormányzat viszont 2 millió 500 ezer dinárral járult hozzá az ablakok és az ajtók cseréjéhez – hangzott el tegnap az önkormányzat dísztermében, ahol a sikeres pályázók aláírták a támogatási okiratokat.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a minisztérium kísérleti projektjének keretében tavasszal az önkormányzatok pályázhattak az energiahatékonyság növelésére elkülönített állami eszközökre. Ezt követően a helyi vezetések pályáztatták a kivitelezőket, a szolgáltatók kiválasztása után viszont kiírást jelentettek meg a lakosok számára is. Temerinben 75 háztartás adott át kérelmet a nyílászárók állami támogatására: az önkormányzat erre a célra megalakított bizottsága 45 pályázatot bírált el pozitívan. A kiírásra gazdasági személyek is jelentkezhettek: a 7 kérelemből 6 sikeresen szerepelt a pályázaton.

MENNYI A FELE?

A sikeres pályázók között van Ádám Mária is, aki négy ablakot, három balkonajtót és egy bejárati ajtót tervez cserélni. Erre 318 ezer dináros ajánlatot kaptak az önkormányzat által kiválasztott kivitelezőtől.

– Az önkormányzat listáján 5-6 kivitelező is szerepelt, így mi is több mestert kerestünk fel. A végén kettőtől kértünk előszámlát. Elsősorban a hozzáállás, illetve a minőség alapján próbáltunk dönteni. Az általunk kiválasztott szolgáltató házhoz jött, levette a méreteket, és tanácsot is adott a választáshoz. Egyébként is terveztük már cserélni a nyílászárókat, hisz több mint 30 évesek. Ez a támogatás lehetővé tette számunkra, hogy ne apránként végeztessük el a munkát, hanem egyszerre ki tudjunk cserélni minden külső ajtót és ablakot, ami nagyon fontos a fűtés miatt – hangsúlyozta a temerini asszony, akinek a befektetését 113 ezer dinárral segítette az önkormányzat és az állam.

A nyertes pályázók kérdéseikkel szabadon fordulhattak az önkormányzat munkatársaihoz (Fotó: Tóth D. Lívia)

A nyertes pályázók kérdéseikkel szabadon fordulhattak az önkormányzat munkatársaihoz (Fotó: Tóth D. Lívia)

A támogatás segítségével Majoros Géza az 1985-ben beszerelt nyílászárókat cseréli le a házán az elkövetkező hónapokban. A 145 ezer dináros befektetéséhez 50 ezer dinárral járult hozzá a minisztérium és a temerini önkormányzat. A pályázat ugyanis kizárólag a nyílászárókra vonatkozott, a hozzá rendelt redőnyöket, szúnyoghálókat és esőlevezetőket saját eszközökből kellett finanszírozniuk a kérelmezőknek – tudtuk meg Verebélyi Zoltántól, aki a csaknem 50 éve beszerelt nyílászárók cseréjére pályázott.

– Két ablakot cserélünk, s ennek összértéke 135 ezer dinár. Ebből körülbelül egyharmadát állja az állam, kétharmadát viszont saját eszközökből fedezzük. Nyugdíjas vagyok, és igencsak meglepett, amikor kiderült, hogy a tervezett 65 ezer dinár helyett 40 ezret kapunk támogatásként. Ennek ellenére jónak tartom a kezdeményezést, csak egy kicsit zavar, hogy a helyi vezetés ennyi ideig elhúzta a pályázat lebonyolítását. Más önkormányzatokban, például Zentán is, már két hónappal ezelőtt aláírták a szerződéseket a lakosokkal – mondta a temerini férfi. Verebélyi Zoltántól megtudtuk azt is, hogy a támogatói okirat szerint május 1-jéig kell kivitelezniük a befektetéseket.

JÖVŐRE DUPLÁZNAK

A szerződések aláírásakor Mladen Zec polgármester sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a pályázatok lebonyolítása év végéig elhúzódott.

– A minisztérium kísérleti jelleggel indította el az idén az energiahatékonyság növelését célzó projektjét, így többször is változtattak a pályáztatás és az elbírálás szempontjain: az elmúlt hónapokban hatszor módosították a szabályzatot. A Dél-bácskai körzetben csupán hat önkormányzat vállalta fel a részvételt a kísérleti projektben, köztük van Temerin is. Ez abból a szempontból előnyös, hogy helyi szinten már megalakultak azok a bizottságok, amelyek le tudják vezetni a jövő évi kiírást is. Ugyanakkor az is pozitív döntésnek bizonyult, hogy az önkormányzat az 1,5 millió dináros hozzájárulását 2,5 millió dinárral növelte, hisz így a minisztériumban feljebb helyezték az érdekeltségünket, és nagyobb eséllyel indulhatunk a következő kiíráson – magyarázta Zec. A polgármester bejelentette, hogy a minisztérium több éves projektjéhez jövőre 5 millió dinárt különítenek el a községi költségvetésből. 2022-ben ugyanis a nyílászárók cseréje mellett a pályázatot kiszélesítik az épületek és házak hőszigetelésének támogatására is.

Pásztor Róbert, a képviselő-testület elnöke viszont ígéretet tett arra, hogy a magyar érdekképviselet a következő évben is külön odafigyel az állami eszközök részarányos elosztására.

– Már az idén is elmondhatjuk, hogy a helyi önkormányzat foglalkoztatási arányához képest a pályázatnál kimondottan jó volt az eszközök részarányos elosztása. Arra biztatnék minden polgárt, hogy vegyen részt az energiahatékonyság növelését célzó pályázaton. Temerinben ugyanis a 9 ezer háztartásnak több mint a felében legalább 30 évesek a nyílászárók – hangsúlyozta a képviselet-testület elnöke, aki szerint országszerte nagy szükség van az energiahatékonyság növelését célzó projektek megvalósítására.