2024. április 26., péntek
SZABADKA EMLÉKTÁBLÁI ÉS EMLÉKJELEI (13.)

Ács Károly emléktáblája

Szabadka köztéri szobrait, valamint szökőkútjait és csobogóit bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri emléktábláit és emlékjegyeit mutatjuk be. Ezek a felirattal vagy domborműves ábrázolással ellátott táblák egy hellyel kapcsolatos fontos eseményt vagy személyt örökítenek meg, így Szabadka történetének egy-egy fontos mozzanatáról tanúskodnak.
Ács Károly emléktáblája az Arsenija Čarnojević utca 6-os számú házának falán, a bejárattól jobbra található, amely a neves szabadkai magyar költőnek, műfordítónak, szerkesztőnek állít emléket. Ez az épület volt ugyanis Ács Károly családi háza.


Ács Károly 1928. szeptember 8-án Kovács Károly néven született Szabadkán. Általános iskolai és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. Gazdag költői, szerkesztői pályafutása 17 éves korában kezdődött. Egyetemi tanulmányait a Belgrádi Egyetemen végezte 1947–1953 között, ahol jogi diplomát szerzett. 1948–1950 között a Jugoszláv Rádiónál volt szerkesztő. 1951-től napilapunk, a Magyar Szó munkatársa, majd több mint tíz évig a külpolitikai rovat szerkesztője volt. 1953-ban jelent meg első, Kéz a kilincsen című kötete. 1965-től 1975-ig a Híd irodalmi folyóirat főszerkesztője volt, de évtizedeken keresztül tevékenykedett szerkesztőként a Forum Könyvkiadónál is, ahol többek között ő álmodta meg a Forum Gemma elnevezésű könyvsorozatot. Költőként kétszer is elnyerte a Híd Irodalmi Díjat, először 1960-ban Csönd helyett című verséért, 1983-ban pedig A közbülső világban című verseskötetéért. Emellett műfordítóként is tevékenykedett, szerb–horvát, szlovén, macedón, orosz, német és angol nyelvről fordított. Mintegy 20 könyv magyarra ültetése kötődik nevéhez. 1988-ban jelent meg Összes versei című gyűjteménye, amellyel lezárta életművét, mondván:
„...talán nem kell firtatni, hogy joggal-e vagy sem ítélem a magam majd negyvenöt évi verstermését immár befejezett, lezárt, lekerekített egésznek, amihez már nemigen volna mit hozzátenni.”
Végül ezt követően sem hagyott fel a versírással és 1988 után is jelentek meg kötetei. 1990-ben vonult nyugdíjba. 1995-től Kölnben élt. Ott érte a halál 2007. július 3-án.
Ács Károly emléktábláját az Aracs Társadalmi Szervezet kezdeményezésére állították fel 2010-ben. Az emlékmű Dudás Sándor, topolyai származású, Csongrádon élő okleveles szobrászművész tervei alapján készült. Két egymással párhuzamosan álló márványtáblára került fel Ács Károly bronzból készült domborműves portréja. Az emléktáblát 2010. november 26-án leplezték le. A költő munkásságát dr. Hózsa Éva egyetemi tanár méltatta, Ács-verseket pedig Basity Gréta adott elő. Az emléktábla-állítás támogatója nevében a Szekeres László Alapítvány elnöke, Józsa László mondott beszédet, aki Neugebauer Pfeiffer Mártával, az Aracs szervezet vezetőségi tagjával együtt leplezte le az emléktáblát. A rendezvényen jelen volt Dudás Sándor, Kowatsch Carmen, Ács Károly özvegye, valamint lánya, Cerović-Kovács Tünde is. Az emléktábla azóta is ott őrzi Ács Károly emlékét.