2024. április 26., péntek

Új ötletek sejtmagja

Művészettörténeti múzeumot létesítenek Újvidéken

Igor Mirović tartományi kormányfő nemrégiben részletesen beszélt arról az elképzelésről, amelynek keretében az újvidéki M Stúdióban létrehozzák a 20 21 nevet viselő múzeumot. Ismertette a programtervet, azoknak a szakembereknek a nevét, akik ezt meghatározzák majd a jövőben. Kiemelte, hogy ez a múzeumprojekt magában foglalja, megőrzi az utókor számára mindazt, ami Újvidék és Vajdaság művelődéstörténetének szempontjából jelentős, illetve jelentős volt a 20. században és napjainkban. Ezt a hagyatékmegőrzést a múzeum műszakilag korszerű módon fogja végezni, az implementált, modern technológiának köszönhetően:

– Ötletünket cselekvés követi, a múzeumnak jelképes elnevezést adtunk, a 20 21 arra utal, hogy a 20. és a 21. század irányzatai kapnak itt helyet. Egyfajta ötvözete lesz az annak, amiről a kultúrának szólnia kell, és annak, amit alkotóink ránk hagytak az elmúlt évtizedekben – mondta a kormányfő.

Elmondta azt is, hogy az elképzelés megvalósításához már megvan a pénz, a tervdokumentáció is elkészült. 1,2 milliárd dinárt irányoztak elő erre a tartomány jövő évi költségvetésében, az új múzeum az új ötletek sejtmagja lesz. A projekt felöleli az M Stúdió, a VRT épületének, ennek az épületnek a mellékhelyiségeinek, valamint az Újvidéki Kereskedő Ifjúság épületének a rekonstrukcióját. A belvárosi épületkomplexum teljesen új rendeltetést kap hamarosan azzal, hogy az M Stúdió, amelynek meghatározó szerepe volt Újvidék művelődéstörténetében, a jövőben is megmarad koncertteremnek.